Achtdaagse sponsor-fietstocht voor beter onderwijs

Arnhem – Zo’n vijfentwintig sportievelingen stonden zaterdagochtend 10 juli in Arnhem aan de start van The Ride on Education 2021. Tijdens de negende editie van deze sponsor-fietstocht doen de fietsers in acht dagen alle provincies aan, een tocht van zo’n 670 kilometer. De fietsers laten zich daarbij sponsoren voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden.

Bijna de helft van de deelnemers – elf in totaal – laat zich sponsoren voor het Zuid-Afrikaanse Thusano Fund, een studiebeurzenprogramma van mission-organisatie Verre Naasten uit Zwolle.

Om 10:00 uur loste Bob Roelofs, wethouder evenementen en cultuur in Arnhem, het startschot van de sponsortocht van dit jaar. Deze eerste dag wordt er gekoerst via Berlicum, Druten naar Vinkel. Volgende week zaterdag hopen de fietsers, na een tocht van zo’n 670 kilometer te finishen in Leeuwarden, waar het Provinciehuis Fryslân het eindpunt is.

Fietsen voor Thusano

“Inmiddels fiets ik voor de zesde keer mee,” vertelt Rutger van Zwieten uit Meppel. “Ten eerste houd ik van fietsen. Lange fietstochten spreken me altijd al aan. En het is leuk om dat samen te doen, ook al fietsen we niet in 1 grote groep. Maar ’s avonds zien we elkaar weer op de camping. Altijd gezellig. Er werd me eens de vraag gesteld of ik mee zou doen als het geen sponsortocht was. Tot mijn eigen verbazing was mijn antwoord: nee. Ik vind het mooi om op deze manier een druppeltje op een gloeiende plaat te laten vallen. Het mooie van Thusano is dat de mensen die geholpen zijn met een studiebeurs, en die dus waarschijnlijk daar ook de financiële vruchten gaan plukken, ook weer meehelpen om dit goede doel, Thusano, te steunen. Af en toe probeer ik ook andere te inspireren. Zo is het me een keer gelukt mijn broer mee te krijgen, mijn jongste zoon, mijn jongste dochter zelfs 2 keer en nu Jennie, mijn vrouw. Voor Jennie is een fietsvakantie niet nieuw maar wel 29 jaar geleden. Ik ben heel benieuwd.’’

Cas (15 jaar) uit Almelo is de jongste deelnemer en fietst dit jaar voor het eerst mee. Zijn moeder deed al eerder mee met de tocht. “Ik vind dat iedereen recht heeft op goed onderwijs, daarom fiets ik mee met The Ride on Education”, verklaart Cas. “Mooi dat we met deze fietstocht zo een steentje kunnen bijdragen.’’

Jaarlijks herhalen

Hugo Waalewijn uit Beilen is één van de drie initiatiefnemers van The Ride on Education. “We vonden het in 2013 wel een goed idee om van de ‘Drentse Hooglanden’ -zoals de gemeente Midden-Drenthe zich graag afficheert- naar de Schotse Hooglanden te fietsen. En het leek ons een nóg beter idee om dat niet tot een eenmalige fietstocht te beperken, maar er een stichting voor op te richten om de tocht jaarlijks te herhalen. Steeds naar een andere bestemming”, licht hij toe. De rest is geschiedenis. Al sinds de oprichting is het doel van de tocht duidelijk: geld inzamelen voor (verschillende) onderwijsprojecten wereldwijd, via een fietstocht van pakweg 600 kilometer. Na Schotland is er de afgelopen jaren gefietst naar Parijs, het Duitse Harz-gebergte en naar Denemarken. Al die jaren was Waalewijn erbij en laat hij zich sponsoren voor Verre Naasten. Andere deelnemers lieten zich onder meer sponsoren voor onderwijsprojecten in Haïti, Zimbabwe en Roemenië.

Geloof delen wereldwijd

Wereldwijd ondersteunt Verre Naasten, met en namens kerken in Nederland, mission-programma’s en -projecten van kerken en christelijke organisaties in zo’n 30 landen. Centraal staat daarbij de missie: geloof delen wereldwijd, in woorden én daden. Zo is Verre Naasten in Zuid-Afrika betrokken bij het studiebeurzenfonds Thusano, één van de sponsordoelen van The Ride on Education.

Verre Naasten – Lisette Vossebelt
Lisette Vossebelt
12-07-2021
Hulpverlening
https://www.verrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies