MENU
Ziekenhuisschip Global Mercy is klaar en vertrekt naar Europa

Ziekenhuisschip Global Mercy is klaar en vertrekt naar Europa

22 jul

Rotterdam, 21 juli 2021 – De nieuwste aanwinst in de vloot van medische hulporganisatie Mercy Ships, ziekenhuisschip Global Mercy, is klaar voor vertrek naar Europa. Eind juni werd de bouw van het schip officieel voltooid, en is het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld in een feestelijke ceremonie opgeleverd door de scheepswerf.

Nu vaart het naar Antwerpen, waar vanaf september het ziekenhuis op het schip zal worden ingericht. In het voorjaar van 2022 volgt een kort bezoek aan Rotterdam, waarna de Global Mercy naar Senegal zal varen om daar haar eerste werkperiode te beginnen.

‘Dit moment is een droom die uitkomt - niet alleen voor ons, maar juist voor de mensen die we dienen,’ zei Don Stephens, de oprichter van Mercy Ships, bij de oplevering. ‘Afrikaanse staatshoofden en ministers van Volksgezondheid hebben vaak de wens geuit dat meer van hun gezondheidswerkers in het land zelf worden opgeleid. Dit schip gaat dit straks doen! Velen die lijden aan handicaps en misvormingen zullen toegang krijgen tot chirurgische zorg.

We hopen dat dit nieuwe schip en de vrijwillige bemanning die erop zal dienen, hoop, genezing en levensverandering voor mensen in nood kan brengen de komende 40-50 jaar,’ voegt hij eraan toe.

De overdracht van de Global Mercy werd gevierd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Mercy Ships, projectmanagers van scheepsbouwer Stena RoRo, het management van de scheepswerf, en een publiek op afstand: Mercy Ships vrijwilligers en personeel van over de hele wereld.

Mercy Ships werkte ruim acht jaar aan dit nieuwe schip. In 2013 werden de contracten getekend en in 2015 kon de kiel gelegd worden. Eind april van dit jaar werden de proefvaarten op zee met succes afgerond.

Nu vertrekt de Global Mercy naar Europa, waar het schip vanaf begin september in de haven van Antwerpen verder zal worden uitgerust met medische apparatuur, installaties voor IT en de zogenoemde ‘zachte inrichting’. De vrijwillige bemanning van Mercy Ships zal in deze periode in fasen aan boord komen. Deze periode zal afgesloten worden met een bezoek aan Rotterdam in het voorjaar van 2022. Dit bezoek zou oorspronkelijk plaatsvinden in het najaar van 2021, maar door de coronapandemie moest de planning aangepast worden naar begin 2022. In Rotterdam zal het schip worden voorgesteld aan donateurs, toekomstige vrijwilligers, de media en andere belangstellenden. Daarna zal de Global Mercy vertrekken naar Dakar (Senegal), waar een feestelijk Afrikamoment gepland staat vooraf aan de ingebruikname.

Verdubbelde impact
Naar schatting zijn chirurgische aandoeningen verantwoordelijk voor bijna een derde van alle ziekten in de wereld (Lancet 2015). Voortbouwend op ruim 30 jaar ervaring met chirurgische zorg in Afrika, is de Global Mercy uitgerust met de nieuwste trainingsfaciliteiten die ontworpen zijn om de impact in de landen die worden geholpen te verdubbelen. Vrijwilliger-professionals van over de hele wereld zullen hun bijdrage leveren en zij aan zij werken met lokale zorgverleners in het gastland.

Daarnaast zorgt de ingebruikname van de Global Mercy ook voor een verdubbeling in de vloot van Mercy Ships, die tot voor kort alleen bestond uit ziekenhuisschip de Africa Mercy. Dat schip ondergaat momenteel in droogdok een gedeeltelijke restauratie, zodat de technische staat weer up to date gemaakt kan worden en het schip voor de komende 25 jaar operationeel kan zijn. Mercy Ships werkt er naar toe om vanaf begin 2022 weer met een ziekenhuisschip in Afrika aanwezig te zijn.

Datum: 22 juli 2021
Auteur: Mercy Ships - Alinda Lenting
Foto: Mercy Ships
Website: http://www.mercyShips.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: