Dumitru groeit op zonder ouders – Gheorghe is voor hem als een grote broer

Dumitru krijgt in het buurtcentrum van Zending over Grenzen liefde en zorg, die hij moet missen, omdat hij opgroeit zonder zijn ouders. Dumitru komt graag in het buurtcentrum en Gheorghe is erg belangrijk voor hem, als een grote broer. “Gheorghe is mijn beste vriend”, zegt Dumitru trots. “Hij helpt me met alles en we doen alles samen.” “Dumitru is alleen door zijn oma opgevoed”, vertelt Valentina, coördinator van het centrum. “Hier vindt hij veel troost en liefde.”

Op wat gegiechel hier en daar na, is het rustig in het buurtcentrum in een klein stadje in het zuidwesten van Moldavië. De groep kinderen is hard aan het werk met opdrachten voor school. Een meisje probeert de letter C zo netjes mogelijk te schrijven. Het meisje naast haar tekent iets in een kleurboek. Af en toe wordt de stilte doorbroken als er nieuwe kinderen binnenlopen of wanneer een kind iets vraagt aan de jongeman die door de ruimte loopt. “Gheorghe, weet je hoe je dit moet doen?”, “Gheorghe, heb je een puntenslijper?”​

Eén van de nieuwe kinderen die net uit school komt is Dumitru. Voordat hij een plekje kiest, loopt hij naar Gheorghe om hem te begroeten. “Hoe was het op school?” vraagt Gheorghe hem hartelijk. “Ik was bij het eerste lesuur, daarna ben ik naar huis gegaan om mijn oma te helpen”, antwoordt hij opgewekt en met stralende ogen. Dumitru komt graag in het buurtcentrum en Gheorghe is erg belangrijk voor hem, als een grote broer. “Gheorghe is mijn beste vriend”, zegt Dumitru trots. “Hij helpt me met alles en we doen alles samen.” “Dumitru is alleen door zijn oma opgevoed”, vertelt Valentina, coördinator van het centrum. “Hier vindt hij veel troost en liefde.”

Oma Sveta

Vanuit het centrum loopt Dumitru naar huis, samen mijn zijn zussen Sanduta en Iana. Op de modderige weg liggen diepe regenplassen en aan beide kanten van de weg staan ingezakte hekken en daarachter verlaten huizen. Uiteindelijk bereiken ze een oud, grijs huis, waar hun oma hen al staat op te wachten.

Oma Sveta is boven de 60. Hoewel ze slecht ter been lijkt te zijn, wordt al snel duidelijk dat zij er alles aan doet om goed voor haar kleinkinderen te zorgen. Sveta zegt: “Ik heb een baan genomen als wasvrouw, omdat ik voor de kinderen moet zorgen.” Sveta heeft een handicap aan haar benen en moet binnenkort geopereerd worden. “Mijn werk maakt mij erg moe, maar er is geen andere uitweg”, zegt ze. “Stookhout alleen al kost zoveel geld. De moeder van de kinderen werkt in het buitenland en verdient een klein beetje geld. Hier is er niet veel werk beschikbaar. De vader heeft het gezin al lang geleden in de steek gelaten.”

Geruststelling

Te midden van de uitdagingen en de dagelijkse behoeften van de kinderen, is Sveta hoopvol dankzij de mensen die om haar geven. “We zijn heel dankbaar voor de hulpgoederen die we krijgen. Sinds mijn man is overleden, heb ik niet eens meer een paar sokken gekocht. Deze sokken die ik heb gekregen zijn erg goed en houden mijn voeten warm”, zegt ze blij, wijzend op de dikke sokken die ze draagt.

Dat Dumitru en zijn zusjes naar het buurtcentrum van Zending over Grenzen kunnen gaan, is een enorme geruststelling voor Sveta, omdat de kinderen hun huiswerk maken, een warme maaltijd krijgen en dicht bij de kerk zijn. Sveta zegt: “Als ik nu op mijn werk ben, maak ik me geen zorgen meer om hen, omdat ik weet waar ze zijn. Als ze thuiskomen, weet ik dat ze hun huiswerk af hebben en dat ze klaar zijn voor de volgende schooldag.”

De oma van de kinderen is erg dankbaar dat de activiteiten van het buurtcentrum een positieve invloed hebben op hun schoolresultaten. Coördinator Valentina vertelt: “Voordat Dumitru naar het centrum ging, kon hij niet lezen, schrijven of rekenen. Hij vond het heel moeilijk om de lessen op school te volgen. Gheorghe leerde hem schrijven en hielp hem met schooltaken. Na verloop van tijd verbeterden Dumitru’s vaardigheden en nu kan hij zijn huiswerk zelfstandig maken.”

Naschoolse programma’s

Veel kansarme kinderen in Oost-Europa groeien op zonder de liefde en zorg van hun ouders. Onder meer via naschoolse programma’s in onze buurtcentra willen we hen laten merken dat ze niet vergeten zijn. Ze krijgen er hulp bij hun huiswerk en een warme maaltijd en komen in een veilige omgeving op een positieve manier met leeftijdsgenoten in contact. Daarnaast horen ze er (soms voor het eerst) over God, die hun Hemelse Vader wil zijn.

Zending over Grenzen
Zending over Grenzen
16-08-2021
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies