MENU
Christelijke organisaties bieden hulp in Haiti

Christelijke organisaties bieden hulp in Haiti

18 aug

Christelijke hulporganisaties reiken slachtoffers van de verwoestende aardbeving zaterdag in Haïti de helpende hand. Een vrouw uit Haïti die vertelt hoe de vloer van haar woning werd weggevaagd. Rina Molenaar, bestuurder bij Woord en Daad, zag het verhaal afgelopen weekend voorbijkomen. Het drama tekent de chaos in delen van Haïti, vertelt Molenaar maandagochtend.

De aardbeving zaterdag, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, heeft in het zuidwesten van Haïti al zeker zo’n 1300 mensen het leven gekost. Duizenden huizen zijn ingestort. „De ravage is enorm. Op tal van plekken zijn stukken aarde weggeslagen”, zegt Molenaar.

Woord en Daad is sinds decennia actief in Haïti, „het armste land van het westelijke halfrond.” De christelijke organisatie biedt via partnerorganisatie Parole et Action hulp aan zo’n 5600 sponsorkinderen en runt er pakweg veertig scholen. Tot opluchting van Molenaar kreeg ze tot op heden geen berichten over slachtoffers onder de sponsorkinderen en hun families. Ook lijken al de scholen te zijn gespaard.

De komende dagen wil Woord en Daad noodhulp verlenen in het zwaargetroffen land. „Denk aan het bieden van voedsel en onderdak.”

Noodhulp Haïti
Haïti is zaterdag 14 augustus getroffen door een zware aardbeving. Er zijn minstens 1.941 doden, meer dan 7.000 gewonden en nog eens honderden mensen worden vermist. Meer dan 13.785 huizen zijn verwoest waardoor veel mensen noodgedwongen op straat leven. Het is een enorme tragedie voor het land dat ramp op ramp te verduren krijgt en dat geldt als een van de armste landen ter wereld.

Tearfund en Woord en Daad hebben diverse lopende projecten in Haïti en zijn direct in actie gekomen met het opstarten van noodhulp voor de slachtoffers. Woord en Daad is onder andere met een sponsorprogramma actief in het land. Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad: ‘In deze vakantietijd, nu we genieten van onze vrijheid en ontspanning, gaan de gedachten uit naar Haïti waar de nood hoog is. Ik heb het gebied zelf eens bezocht. Je ziet dan met eigen ogen hoe de mensen daar wonen en leven. Juist het volk van Haïti, dat meerdere keren heeft laten zien dat het weerbaar is, verdient de steun van Nederland.’

Tearfund heeft een aantal projecten in Gorgette en Lescave, twee gebieden die circa 40-50 km van het epicentrum liggen. `Veel mensen slapen op straat vanwege de onveilige, onbewoonbare huizen en uit angst voor naschokken. De eerste inventarisaties laten zien dat er op dit moment dringend behoefte is aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak’, licht Willem Klaassen toe, landenhoofd Haïti bij Tearfund Nederland.

Tearfund en Woord en Daad zijn in actie gekomen voor de slachtoffers van de aardbeving. Molenaar: ‘We zijn dankbaar voor het gebed en getoonde meeleven van sponsors en andere betrokkenen. Tegelijkertijd zien we dat de berichten in de media over Haïti op de achtergrond verdwijnen terwijl de nood onverminderd aanwezig is. Noodhulp blijft dus van levensbelang.’

Datum: 18 augustus 2021
Auteur: Woord en Daad - RD - TearFund
Foto: © NOS jeugdjournaal - videostill
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: