Zorgen – Kijk naar de vogels

We leven in een zeer uitdagende tijd: de coronapandemie, met alle gevolgen van dien, heeft maandenlang onze berichten, onze gesprekken en onze gedachten bepaald en berooft veel mensen van hun rust. Direct aan het begin van de coronapandemie lanceerde Duitsland een gigantisch hulpprogramma voor de binnenlandse economie en Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, gebruikte het beeld dat “de bazooka was uitgepakt” om de economische gevolgen van de pandemie te bestrijden.

Toch zijn veel mensen bij ons in ernstige economische situaties beland. En nu, ondanks alle staatsvoorzieningen, hebben ze economische, misschien zelfs levensbedreigende zorgen! En in Nederland zal het er zeker ook zo uitzien!

Zorgen zijn de alomtegenwoordige, onaangename metgezellen in ons leven die niet gemakkelijk van ons af te schudden zijn. Er zijn veel andere onderwerpen die ons, naast de coronapandemie, zorgen kunnen baren: klimaat en milieu (en dus de toekomst van onze kinderen), gezondheid, leermoeilijkheden van onze kinderen, geschillen, het onmiskenbare verlies van christelijke waarden in onze ogenschijnlijk liberale samenleving enz.

Een bepaald ‘zorgenniveau’

Ik geloof wel dat een bepaald ‘zorgenniveau’ heel normaal is, maar hoe snel kunnen we verstrikt raken in een maalstroom van zorgen die steeds sneller draait totdat we door alle zorgen het echte zicht op ons leven verliezen?

Als christenen mogen we één ding niet vergeten: onze grootste vijand, Satan, is een virtuoze speler op het ‘zorgorgel’ en hij heeft voor ieder van ons een heel individueel, deprimerend zorgenliedje klaar! Hij speelt dit zo vaak en zo hard mogelijk zodat het al het andere in ons leven overstemt! Overigens schrijf ik dit vanuit mijn eigen pijnlijke ervaringen. En deze ellendige concerten van zorg kosten zoveel kracht, inclusief geestelijke kracht, moed en energie!

Kijk naar de vogels

Jezus wist dit toen al en Hij gebruikt een prachtig beeld in zijn beroemde Bergrede: ‘Kijk naar de vogels van de hemel, ze zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren, en uw hemelse Vader voedt ze. Ben jij niet veel waardevoller dan zij?’ Matteüs 6:26

Onze hemelse Vader weet precies wat we nodig hebben en Hij geeft ons wat we nodig hebben! Er is echter een probleem: Gods plan is niet altijd in overeenstemming met onze wensen en eisen! En ons gevoel van wat we nu nodig hebben, komt niet altijd precies overeen met Gods plan! Als we zulke momenten meemaken dat we bijvoorbeeld God om hulp vragen, maar onze hemelse Vader niet lijkt te reageren, dan grijpt Satan snel de sleutels van het zorgorgel: ‘Had God je niet moeten zeggen dat alles goed komt?’

God staat er boven

Gods soevereiniteit is voor ons mensen soms best moeilijk te verteren, maar boven onze gevoelens staat het woord van Jezus: ‘Je bent veel waardevoller dan alle vogels in de wereld!’ Onze Vader in de hemel geeft zeker om de vogels des hemels maar kijkt bovenal naar ons mensen en is heel betrokken in ons wel en wee.

Alles wat ons overkomt, moet bijdragen aan ons welzijn – zo staat er in de Bijbel. Laten we daaraan vasthouden, vooral wanneer onze levensomstandigheden ons uitdagen om in God te blijven geloven en Hem in alles te vertrouwen!

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies