MENU
Don Ceder: laat demissionaire bewindspersonen tijdelijk vervangen

Don Ceder: laat demissionaire bewindspersonen tijdelijk vervangen

08 sep

Demissionaire bewindspersonen moeten voortaan verlof op kunnen nemen in de tijd dat zij geen volwaardig Kamerlid kunnen zijn omdat ze nog minister of staatssecretaris zijn. In deze periode moeten zij tijdelijk vervangen kunnen worden door een ander Kamerlid.

Dat voorstel doet Don Ceder (ChristenUnie) vandaag in het debat over de benoeming van drie Kamerleden tot staatssecretaris in het demissionaire kabinet . Op dit moment bestaan er verlofregelingen voor Kamerleden die door ziekte of zwangerschap hun werk niet kunnen doen. Bij demissionaire bewindspersonen is dit niet aan de orde, wat ten koste gaat van de controlefunctie van de Kamer.

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder: “Als Tweede Kamer hebben wij bij de verkiezingen het mandaat gekregen om wetten te maken en de regering te controleren. Onder andere de toeslagenaffaire laat zien hoe cruciaal die controle is. We moeten werken aan een overheid die dienstbaar is, die menselijk is en die recht doet. Het helpt dan niet als we bewindspersonen hebben die tegelijk ook Kamerlid zijn maar die functie niet kunnen uitvoeren en zichzelf moeten controleren. Het schoolvoorbeeld van de slager die zijn eigen vlees moet keuren. Laten we daarom demissionaire bewindspersonen verlof geven zodat we – ook in een demissionaire periode - met 150 Kamerleden de regering kunnen controleren.”

Datum: 8 september 2021
Auteur: ChristenUnie - Anne-Saar Kunz
Foto: ChristenUnie
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: