MENU
Communiceren met dove mensen is minder moeilijk dan je denkt

Communiceren met dove mensen is minder moeilijk dan je denkt

23 sep

Op Werelddovendag lanceert Dit Koningskind, in samenwerking met het Interkerkelijk Dovenpastoraat, de videoserie ‘’Hoor eens!’’. Een serie gemaakt met dove mensen speciaal voor horenden. Gebarendominee Martin Visser interviewt verschillende gasten over hun leven met een gehoorbeperking. Hoe ziet dat leven eruit? Wat vinden zij belangrijk? Welke tips hebben ze voor horende mensen? Met de serie wil men angst en schroom wegnemen bij horende mensen en aandacht vragen voor de positie van doven en slechthorenden in de maatschappij en in de kerk.

Elly Meijer, een van de gasten, zegt hierover: ‘’Communiceren met dove mensen is minder moeilijk dan je denkt. Het enige wat je fout kan doen is door het niet te doen’’. Dove mensen zijn immers niet anders dan horende mensen, de communicatie verloopt alleen anders. Het gevolg is dat men het contact met doven of slechthorenden vermijdt of hen zelfs compleet negeert. Volgens de deelnemers voelen veel mensen uit de gemeenschap zich daardoor niet altijd gezien of begrepen. Helaas zien ze dit niet alleen in de maatschappij, maar ook in de kerk of geloofsgemeenschap. In de videoserie geeft Elly twee belangrijke tips: maak altijd face-to-face contact en praat rustig en duidelijk of schrijf het op.

Samen onderdeel van Gods Koninkrijk
Door het delen van deze persoonlijke verhalen hopen de initiatiefnemers op meer begrip en onderlinge verbinding. Bovenal willen beide organisaties dat iedereen met zijn of haar beperkingen en talenten onderdeel wordt van Gods Koninkrijk.

De videoserie is vanaf 25 september te volgen op de website en sociale media kanalen van Dit Koningskind en het Interkerkelijk Dovenpastoraat.

Datum: 23 september 2021
Auteur: Dit Koningskind - Janne Buursema
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.ditkoningskind.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 november 2010 Dit Koningskind vernieuwt tijdschrift en website

Meer nieuws: