MENU
Evangelisch College organiseert studiedag voor kerkleiders

Evangelisch College organiseert studiedag voor kerkleiders

19 okt

Op zaterdag 30 oktober organiseert het Evangelisch College een studiedag voor kerkleiders. Arjan Zantingh en Jos Douma zullen op deze dag spreken over het thema Kerk zijn hier én nu.

Het is weer mogelijk om met meer mensen samen te komen. Kerken denken voorzichtig na over het opstarten van diensten en andere activiteiten na corona. Maar er is meer nodig dan opstarten alleen.

In 2020 schreef Arjan Zantingh het boek Tweecomponentenkerk. Bouwen aan een kerk van én-én. Met dit boek als basis worden op de studiedag voor kerkleiders de elementen onderzocht van een gezonde gemeente- en leiderschapscultuur die noodzakelijk zijn om vruchtbare verandering en vernieuwing tot stand te kunnen brengen. Arjan Zanting deelt hierover zijn ervaringen uit zijn eigen gemeente en de gemeenten die hij hierin ondersteunt en coacht.

Jos Douma heeft afgelopen zomer zijn studieverlof gewijd aan de vraag hoe de twintigers en dertigers van nu in het leven, geloven en kerk-zijn staan. Hij deelt zijn bevindingen hierover en gaat in op het inclusiviteitsdenken van millennials en wat de kerk daarvan kan leren.
Zo biedt deze studiedag handvatten om als kerk niet alleen op te starten, maar ook om vooruit te kijken, om kerk te kunnen zijn voor de toekomst.

Voor de deelnemers is er een verwerkingsopdracht en ze krijgen handvatten voor een praktische toepassing in hun eigen gemeente. Na de lunch wordt de dag afgesloten met een vraag- en antwoordsessie.

Sprekers
De studieochtend wordt verzorgd door twee inspirerende sprekers:
- Arjan Zantingh (voorganger van de Stadskerk in Groningen en auteur van het boek Tweecomponentenkerk. Bouwen aan een kerk van én-én.)
- Jos Douma (predikant van de Plantagekerk in Zwolle, auteur en docent).
Jos wijdde zijn studieverlof aan millennials in de kerk. Hierover schreef hij verschillende blogs. Die zijn hier te lezen: www.levenindekerk.nl/2021/06/21/geloven-als-een-millennial-20-kerk-zijn-met-een-millennial-mindset/
Daarnaast startte hij per 1 september de (online) School voor Spiritualiteit, omdat hij het van wezenlijk belang vindt om in het kerkelijk leven niet zozeer op de kerkdiensten te focussen, maar op de vraag hoe de geloofsgemeenschap een oefenruimte kan zijn voor spiritualiteit, voor leven in de Geest van Jezus. Meer informatie over de School voor Spiritualiteit: www.levenindekerk.nl

Praktische informatie
De studiedag, die onderdeel is van een reeks inspirerende studiedagen, is bedoeld om leiders in de kerk (denk aan predikanten, voorgangers, oudsten, kerkenraadsleden en andere leidinggevenden) toe te rusten voor hun taak in de lokale gemeente. De studiedag duurt van 10:00 tot 14:30 uur. De kosten voor deelname bedragen € 50,-, inclusief koffie/thee en lunch. Voor studenten, docenten en studiepashouders van het Evangelisch College geldt een korting van 25%. Ook geldt er een groepskorting van 25% bij gelijktijdige aanmelding van twee of meer personen. De studiedag wordt aangeboden in het Missiecentrum van De Wegwijzer in Almere. Aanmelden kan via: www.evangelisch-college.nl/studiedagen-voor-kerkleiders .

Datum: 19 oktober 2021
Auteur: Evangelisch College - Mirjam Harms
Foto: © Toff-fotografie Tobias Huizing
Website: http://www.evangelisch-college.nl

Dit artikel delen: