MENU
Afscheid Jan van der Stoep: We mogen fier zijn op onze traditie

Afscheid Jan van der Stoep: We mogen fier zijn op onze traditie

18 okt

Jan van der Stoep nam 15 oktober 2021 na 12,5 jaar afscheid als lector aan de CHE. In zij toesprak blikt hij terug en geeft adviezen aan de CHE die hij achterlaat.

Een van die adviezen is: Blijf bewust nadenken over de eigen identiteit. “We leven in een zeer inclusieve maatschappij en dat heeft veel mooie aspecten. Zo genieten we van allerlei exotisch voedsel uit verschillende culturen. En zien we hoe een verscheidenheid aan ambachten en beroepen elkaar aanvullen. Maar binnen die inclusiviteit zijn we grenzen heel ingewikkeld gaan vinden. Terwijl sommige dingen alleen mogelijk zijn door het stellen van grenzen, denk bijvoorbeeld aan een sportveld. Grenzen zijn nodig om het spel mogelijk te maken. Er is namelijk ook diversiteit die schuurt: bijvoorbeeld die van richting/geloofsovertuiging. Daar worden grenzen getrokken om speelruimte te creëren.”

“Daarom gebruik ik graag het metafoor van het kompas. Een kompas geeft richting, maar sluit ook dingen uit. Je kunt niet tegelijk linksaf en rechtsaf. Het is een magneet en werkt door middel van aantrekken en afstoten. Je moet ook af en toe iets kunnen zeggen dat schuurt. Dat geldt voor onze identiteit als christelijke organisatie. Bezieling en verhalen kunnen positief en negatief zijn, kunnen je tot slaaf maken of juist bevrijden en in Gods ruimte zetten. Mijn advies is daarom: Zorg dat er binnen de CHE nagedacht zal blijven worden over de rol van de eigen identiteit. Zorg voor goede bezieling en verhalen. Onze geloofsovertuiging is niet tegengesteld aan professionaliteit, maar kan professionaliteit versterken. Als we stoppen daarover na te denken, dan houdt ons bestaansrecht op. We mogen fier zijn op onze traditie!”

Datum: 18 oktober 2021
Auteur: CHE
Foto: CHE
Website: http://www.che.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Vakantie
15 mei

Vakantie meer

Beloning
28 apr

Beloning meer