MENU
Gospel - barok - Kerst: de geboorte van iets nieuws

Gospel - barok - Kerst: de geboorte van iets nieuws

26 okt

Kerst, gospel en barok, oftewel The Birth of Gospel. In dit sfeervolle maar vooral ook swingende kerstconcert klinken vroege hymnen uit de Verenigde Staten naast Engelse kerstklassiekers. Holland Baroque en het London Community Gospel Choir volgen het pad terug naar de eerste gospelsongs en vieren Kerstmis volgens oude tradities in een fonkelnieuwe combinatie.

De weelde van barok en de swing van gospel treffen elkaar in dit uitbundige kerstconcert. Judith Steenbrink: “Barok is voor ons ook het begin van iets nieuws. In de schoonheid van ons repertoire én de ontmoeting met de geweldige vrienden van London Community Gospel Choir vinden we de vrijheid om iets nieuws te creëren. Uit interesse voor elkaars repertoire zijn we ooit begonnen en hier staan we nu: met een swingend kerstconcert The Birth of Gospel. Barok en gospel zijn springlevend!”
De zangers van het koor en de musici van Holland Baroque nemen hun eigen hoogtepunten mee en laven zich in dit kerstconcert aan elkaars muzikale rijkdom. Aan de basis van dit programma ligt direct voelbare verwantschap tussen de energieke koren uit de barok en de uitbundige samenzang van de gospel. We vieren bovendien dat exact 59 jaar geleden in Utrecht het allereerste gospelconcert in Nederland plaatsvond.

Zevende hemel

Ennis Langdon, zanger bij het London Community Gospel Choir, naar aanleiding van Gospel Baroque in 2019: “Judith en Tineke Steenbrink van Holland Baroque zijn gepassioneerd en scherpzinnig. Ze brengen hun klassieke achtergrond mee en verdiepen zich in onze muziek. Ik zing sinds 1994 bij de LCGC en jaar na jaar, keer op keer, worden onze projecten beter. De samenwerking met Holland baroque is voor mij de kers op de taart. Deze ervaring heeft me naar een ander niveau gebracht. Ik ben in de zevende hemel, echt waar.”

Holland Baroque
Van Bach tot gospel, van jazz tot gregoriaans; Holland Baroque is met haar bijzondere programma’s een graag geziene gast op de (inter)nationale podia en is onder andere winnaar van een Edison. Onlangs is het ensemble verwelkomd in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur. Het orkest werkt samen met uiteenlopende solisten, componisten, koren en theatermakers. Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque.

London Community Gospel Choir
The London Community Gospel Choir (LCGC) is het ‘flagship of gospel in Europe’. De groep ontstond in 1982 op initiatief van dominee Bazil Meade. Ze zouden slechts één keer optreden, maar dat was zo succesvol dat het het startsein werd voor nu al meer dan 35 jaar bejubelde concerten, opnamen en internationale tournees, nog steeds onder de leiding van Bazil Meade. Het koor dat de lijfspreuk ‘go hard or go home’ hanteert, staat bekend om zijn opzwepende en doorvoelde uitvoeringen, gelardeerd met invloeden uit de funk, soul en blues. Het LCGC trad op met artiesten als George Michael, Liza Minelli, Madonna, Eric Clapton en Kylie Minogue.

Zondag 19 december: TivoliVredenburg Utrecht

Maandag 20 december: Sint Catharinakerk, Eindhoven
Woensdag 22 december: Musis, Arnhem

Datum: 26 oktober 2021
Auteur: Holland Baroque - Simone
Foto: Holland Baroque
Website: http://www.hollandbaroque.com/concerten/birth-of-gospel/

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

7 november 2019 Holland Baroque en London Community Gospel Choir

Meer nieuws: