De rol van de kerk in tijden van polarisatie

Christelijke leiders hebben een open brief aan de samenleving gepresenteerd. Ruim 300 personen hebben deze brief ondertekend. Ze maken zich zorgen om de verdeeldheid in de samenleving. Initiatiefnemer Hans Maat vertelt welke rol de kerken kunnen nemen om weer de verbinding met de samenleving te maken.

Dit is de brief die Hans Maat schreef samen met de christelijke leiders:

Aan alle Nederlanders,

De huidige crisis heeft duidelijk gemaakt dat niets meer vanzelfsprekend is. De ongekende maatschappelijke spanningen zijn óók aan de kerk niet voorbijgegaan. We zien ze van dichtbij in de verschillende bevolkingsgroepen die samen de kerk vormen.

De kerk heeft van oudsher zeer uiteenlopende delen van de samenleving bijeengebracht. Rijk en arm, autochtoon en allochtoon, jong en oud, laag- en hoogopgeleid: allen worden samen één in de kerk. Voor Jezus is er geen onderscheid tussen al deze lagen van de samenleving – zie Galaten 3:28.

De afgelopen tijd heeft de kerk geprobeerd om mensen van verschillende overtuigingen bij elkaar te houden. We zien dat dit moeilijker wordt, omdat de samenleving steeds meer polariseert.

We maken ons daar grote zorgen over.

Door de ontzuiling is het maatschappelijk middenveld versnipperd geraakt. We zien in de maatschappij een toenemende loopgravenoorlog en een gebrek aan bereidheid om te luisteren naar het perspectief van de ander. De versnippering in de politiek is daar een voorbeeld van.

Ondertussen worden complexe en ethische zaken als wel of niet (verplicht) vaccineren steeds vaker gesimplificeerd. Bijvoorbeeld wanneer mensen die zich vanwege diepgaande overwegingen niet willen laten vaccineren, worden neergezet als egoïsten of mensen zonder naastenliefde. Of andersom, wanneer mensen die zich wel laten vaccineren, worden beschouwd als volgzaam of naïef.

Er wordt dan niet vanuit gegaan dat de ander een zorgvuldige afweging maakt. Door generalisaties stigmatiseren we dan onze medemens, waarmee we andermans humaniteit en uniekheid uit het oog verliezen.

Daarom willen wij ieder individu oproepen om de verbinding op te zoeken met mensen die totaal anders denken. Met mensen die totaal anders in deze tijd staan. Luister voor je oordeelt. Leer van de ander.

De kracht van het vrije Westen komt voort uit de welwillendheid om met andersdenkenden samen te leven. Als deze sociale samenhang wegvalt, vervalt een van de sterkere fundamenten onder onze samenleving.

Als kerkleiders roepen we elk individu op om in deze tijd de ander als individueel medemens met individuele afwegingen te blijven zien, in plaats van mensen over één kam te scheren. Om andere mensen niet als een gevaar te zien maar als medeburger.

Als we de humane factor uit het oog verliezen, verliezen we misschien wel onze menselijkheid.

Waar groepen tegen elkaar worden opgezet, begint beschaving af te brokkelen en ligt barbaarsheid op de loer. Het is onze taak om de menselijkheid te beschermen, omdat ieder persoon naar Gods beeld gemaakt is.

We bidden daarom voor onze samenleving, voor onze overheid en bestuurders, voor alle mensen in de zorg, voor wie ziek is en gezond. Voor saamhorigheid onder alle mensen. Voor eenheid onder ons volk. Want daar zal God de zegen geven.

Namens de christelijke leiders – bekijk hier de brief en de namenlijst

Family7 – Uitgelicht
Videostill – Family7
04-11-2021
Kerk
https://www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies