Nederlandse Bijbelvertalers verlaten Ethiopie na toenemende dreiging

DRIEBERGEN – De regering van Ethiopië heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat het gewapende conflict in het noorden van het land uit de hand loopt. Op basis daarvan heeft SIL, de internationale partner van Wycliffe Bijbelvertalers, alle buitenlandse medewerkers opgeroepen om voor vrijdag 12 november het land te verlaten. Dit betekent voor een van de Nederlandse veldmedewerkers van Wycliffe Bijbelvertalers een onverwachte en ongewenste terugkeer naar Nederland.

Het conflict ontstond ongeveer een jaar geleden toen het leger van Ethiopië een offensief startte tegen de plaatselijke oppositie van de noordelijke provincie Tigray. Sindsdien verkeert het land in een ernstige humanitaire crisis. Het geweld tussen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) en de federale regering van Ethiopië is sinds kort overgeslagen naar de regio’s rondom Tigray in het Noorden van Ethiopië. Er wordt gevochten in een nieuw gebied en enkele regionale steden zijn ingenomen.

Ingrijpende beslissing

Wycliffe Bijbelvertalers heeft rechtstreeks contact met lokale en internationale partners in Ethiopië, maar verneemt vanuit verschillende kanten tegenstrijdige berichten. Het is daarom lastig om een exact beeld van de situatie te vormen. Toch moet er soms op basis van onvolledige informatie voor de veiligheid van de veldmedewerkers een beslissing genomen worden. Bram van Grootheest, directeur van Wycliffe Bijbelvertalers in Nederland zegt: “Het is momenteel lastig om de juiste informatie te filteren. We kunnen niet blindelings afgaan op alles wat beweerd wordt. Onze partner SIL zit daar ter plekke en heeft ervoor gekozen om onze veldmedewerker te evacueren. Een ingrijpende beslissing met grote gevolgen voor alle betrokkenen. De trieste realiteit is hoe dan ook dat veel burgers lijden of van huis verjaagd zijn als gevolg van dit conflict. Het is verdrietig dat dit mooie land met al die kleurrijke bevolkingsgroepen zo ontzettend hieronder lijdt.”

Noodgedwongen teruggekeerd

De taalkundig onderzoeker van Wycliffe Bijbelvertalers die op 11 november noodgedwongen naar Nederland is teruggekeerd woont en werkt vanuit Addis Abeba, waar het leven op dit moment nog gewoon doorgaat. Met pijn in haar hart liet zij haar lokale collega’s achter: “Ik ben dankbaar dat het Bijbelvertaalwerk voorlopig door kan gaan, maar ik vind het heel moeilijk om nu weg te gaan en mijn lokale collega’s achter te laten. Ik hoop zo snel mogelijk weer terug te kunnen keren.”

Wycliffe Bijbelvertalers vraagt gebed voor een oplossing voor het conflict en voor de Ethiopische collega’s die achterblijven, zodat de Bijbelvertaling doorgang kan blijven vinden.

Wycliffe Bijbelvertalers Nederland
Wycliffe Bijbelvertalers
12-11-2021
Buitenland
https://www.wycliffe.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies