MENU
Magazine om kerken te helpen met depolarisatie

Magazine om kerken te helpen met depolarisatie

29 nov

Onder de titel ‘Verdraag de spanning’ komt missionaire netwerkorganisatie MissieNederland op dinsdag 30 november met een uitgave van ideaz-magazine die ingaat op het bestrijden van polarisatie. Het magazine bevat praktische tips voor kerkelijk betrokken christenen om bij te dragen aan eenheid in deze complexe tijd.

Verander het onderwerp, versterk het midden
Projectleider Jan Willem Janse: “Filosoof Bart Brandsma benoemt in zijn theorie over de aanpak van polarisatie dat je je niet moet richten op de twee polen, maar op het ‘grijze midden’. Daarbij ga je het liefst in op de onderliggende onderwerpen. ‘Hoe ga je om met spanning?’ is zo’n onderliggend thema. Het magazine laat zien dat Gods koninkrijk in zichzelf al vol spanningen zit en onderstreept het belang van een gezonde omgang met die spanning.”

Diverse schrijvers geven hiervoor praktische tips en reiken goede gespreksvragen aan. Het magazine bevat verder interviews met onder meer Joël Boertjens (auteur van het boek ‘Sta op! Doorbreek polarisatie met hoopvol herstel’), Paulien Vervoorn (auteur van het boek ‘Feedback in de kerk’) en Arjan Lock (directeur bij de Evangelische Omroep). Ook deelt Matthijs van Pijkeren van Tearfund lessen van kerken in Azië.

Het belang van eenheid
“Eenheid is één van de belangrijkste missionaire pijlers van de kerk,” vertelt projectleider Jan Willem Janse. “In het gebed van Jezus in Johannes 17 zegt Hij dat de wereld aan onze eenheid zal zien dat Hij door God gezonden is. Toch zijn we ook als christenen niet ongevoelig voor het meegaan in wij-zij-denken. Dat laat de kerkgeschiedenis helaas maar al te vaak zien. Dat is ook waarom we ook ieder jaar de Week van gebed voor eenheid organiseren. Vanwege de toenemende polarisatie in ons land en in de kerk, willen we daar met deze uitgave van ons magazine nu ook praktische handvatten voor geven.”

Over ideaz
ideaz-magazine legt drie keer per jaar een missionaire uitdaging op tafel bij deelnemers van MissieNederland en abonnees. Lezers van het magazine zijn onder andere voorgangers, missionair werkers, leden van oudsten-/leidersteams en andere kerkelijke werkgroepen. In het praktische magazine voorziet het netwerk van MissieNederland lezers van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. De uitgave over polarisatie is na te bestellen via www.missienederland.nl/webshop of aan te vragen als proefnummer.

Datum: 29 november 2021
Auteur: MissieNederland - Jan Willem Janse
Foto: MissieNederland
Website: http://www.missienederland.nl/

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Geven
15 jul

Geven meer