Daar kan ik met mijn verstand niet bij

Column – Een citaat van de bekende hoogleraar Erik Scherder: “Het is logisch dat we bang zijn voor het coronavirus. Onvoorspelbaarheid leidt tot onzekerheid en onzekerheid leidt tot angst.” Als ik mensen zou vragen hoe ze de tijd waarin we leven ervaren is de kans groot dat woorden als onvoorspelbaarheid, onzekerheid en angst de revue zullen passeren. En dat is heel begrijpelijk. Het zouden mijn antwoorden kunnen zijn. Als de gevolgen van een coronabesmetting heel dicht bij komen of je zelfs persoonlijk hebben bereikt dan staat de wereld op z’n kop. Ik spreek uit eigen ervaring.

Ik vermoed dat het aantal recepten dat huisartsen op dit moment uitschrijven voor kalmeringsmiddelen (veel) hoger zal liggen dan gemiddeld. Wat een zegen dat we daar gebruik van kunnen en mogen maken. Als ik straks de aandacht vestig op een ander ‘middel’ wil ik hiermee niet aangeven dat we het medicijn dat de dokter voorschrijft niet hoeven te gebruiken. Aanvullend daarop is er voor de gelovige nog een ander ‘middel’.

Vrede mét God

Door het geloof hebben we vrede met God. Romeinen 5 begint met de bekende woorden; “Wij dan gerechtvaardigd op grond van geloof hebben vrede met God”. Maar er is ook een vrede van God. Een vrede die je kunt ervaren als het stormt in je leven. Als je bang bent. Over die vrede lezen we in Flippenzen 4 vers 6 en 7: “Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.”

Vrede ván God

Een vrede van God, die mijn verstand te boven gaat. Waar ik met mijn pet niet bjj kan. Iets wat ik niet kan beredeneren of bewijzen, maar wel mag en kan ervaren, Met bescheidenheid mag ik er van getuigen dat ik deze vrede enkele malen in mijn leven heb mogen ervaren. Juist in periodes die heel donker en moeilijk voor mij waren. Gods nabijheid ervaren, waardoor mijn vragen verstomden en er een heilige stilte ontstond. Een moment waarin Hij mijn gedachten bewaakte.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
28-12-2021
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies