Werkvakanties in ontwikkelingslanden leveren samenleving geld op

WOLVEGA – Iedere euro die wordt geïnvesteerd in een jongere die met World Servants op werkvakantie in het buitenland gaat, verdient de Nederlandse samenleving 3,8 keer terug. Dat is de conclusie van een onderzoek dat World Servants de afgelopen twee jaar samen met het Instituut voor Publieke Waarden en een masterstudent van de Rijksuniversiteit Groningen heeft uitgevoerd.

Het meest tastbare resultaat van de werkvakanties zijn de klaslokalen, woningen of klinieken die worden gebouwd in ontwikkelingslanden. Maar is het nodig dat honderden jongeren daarvoor in het vliegtuig stappen? Uit het onderzoek blijkt dat een reis ook een impact heeft bij de vrijwilligers. Ze ontdekken hun talenten, gaan anders consumeren, doen meer vrijwilligerswerk en maken andere plannen voor de toekomst.

Van die veranderingen profiteert de hele samenleving. Om te onderzoeken hoe groot dat rendement is hebben World Servants en het Instituut voor Publieke Waarden vier aspecten geïdentificeerd waarin jongeren veranderen na hun ervaring in he buitenland en die uit te drukken vallen in geld: vrijwilligerswerk, duurzaamheid, geefgedrag en professionele ontwikkeling. Voor vrijwilligerswerk zijn uurtarieven beschikbaar, duurzamer leefgedrag valt uit te drukken als een reductie in CO2-uitstoot, geven aan goede doelen is een directe maatschappelijke investering en professionele ontwikkeling vertaalt zich in het krijgen van een (betere) baan.

Al met al zijn de maatschappelijke opbrengsten van een World Servants-vrijwilliger €11.178 over een periode van vijf jaar. De investering in de reis, en daarmee in de ontwikkeling van een vrijwilliger, is gemiddeld €2327. Iedere euro die de samenleving in een jongere investeert wordt op deze manier 3,8 keer terugverdiend. De ontwikkeling die jongeren doormaken is zo dus niet alleen waardevol voor hun eigen leven, maar ook voor de Nederlandse samenleving als geheel.

Meer informatie en het onderzoeksrapport zijn te vinden op worldservants.nl/maatschappelijkeimpact

Jaarlijks gaan 800 jongeren (16+) met World Servants op reis. In Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Nederland bouwen ze, binnen het programma van een lokale organisatie, aan scholen, ziekenhuizen en sociale voorzieningen. Het doel is tweeledig: het project helpt gemeenschappen duurzaam verder in hun ontwikkeling en voor de jongeren verandert hun manier van denken en leven door de ervaring die ze opdoen. World Servants noemt dit ‘bouwen aan verandering’. Lees meer op worldservants.nl/impact.

World Servants – Theunis Sjoerd Elzinga
© ChristelijkNieuws
04-01-2022
Hulpverlening
https://www.worldservants.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies