MENU
Wat is liefde

Wat is liefde

12 jun

Column - Een poosje geleden las ik: "Liefde is aanvaarden wat je van de ander niet begrijpt." Daar valt het een en ander wel over te zeggen of schrijven, maar dat laat ik nu achterwege. Ik vraag mij af of dit ook geldt voor ‘mijn’ liefde voor God. Misschien vind je dit een vreemde vraag.

Andere visie
Wellicht kom je nu direkt op de proppen met de bijbeltekt “Wij hebben Hem lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad." Misschien zeg je wel in gedachten nu tegen mij: “Hou je nu maar aan deze bijbeltekst vast en laat dat gefilosofeer over andere mogelijkheden achterwege.” Als dat jouw visie is raad ik je aan nu te stoppen met lezen en wat anders te gaan doen.

Aanhoudend gebed
Laat ik voorop stellen dat ik het van harte eens ben met de geciteerde bijbeltekst. Daar doe ik niets aan af. Ik zeg hier hardgrondig ‘amen’ op. Maar is hiermee alles gezegd?
Ik hoor bij de groep gelovigen die God niet altijd begrijpt. Ik kan mij een situatie van een aantal jaren geleden nog goed herinneren dat een vrij grote groep gelovigen vrijwel dagelijks voor een asielzoeker bad. Ons gebed was dat God het zo zou leiden dat deze gelovige uit Iran een verblijfsvergunning zou krijgen. Je kunt hiervan mijns inziens zeggen dat dit bidden is naar Gods wil. Toch kreeg hij keer op keer, ook na succesvolle bezwaar- en beroepsprocedures, van de IND een negatieve beschikking.

Niet begrijpen en toch vertrouwen
Ik kan mij herinneren dat ik toen in mijn gebed eens heb gezegd: “God, ik begrijp U niet, maar ik vertrouw U wel.”
Ik ben van God blijven houden, ook al begreep ik Hem niet. Ik ‘aanvaardde’ God, Zijn liefde en Zijn trouw en nog zoveel meer, ook al begreep ik Hem niet. Dat bedoel ik met de toepassing van wat ik hierboven schreef: Liefde is aanvaarden wat je van de ander niet begrijpt. Ik pas deze zin een klein beetje aan. Ik verander een kleine letter in een hoofdletter. Dan komt er te staan “Liefde is wat je van de Ander niet begrijpt."

Een vreemde gedachte misschien, maar daarom kan ze nog wel waar zijn. Er zijn zoveel punten die vreemd zijn aan het christelijk geloof en die toch waar zijn. Daar kan deze volgens mij ook wel bij.

Willem van Leiden

Datum: 12 juni 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

7 augustus 2022 God werd arm voor ons
7 augustus 2022 Niet los verkrijgbaar
31 juli 2022 Dan zullen ze weten
24 juli 2022 Levend water
24 juli 2022 Leven met beperking