Stella: Ik heb wel eens doodsgedachten gehad

Vandaag is het Blue Monday. De meest depressieve dag van het jaar. De feestdagen zijn ruimschoots voorbij en de zomer lijkt nog mijlenver. Weinig om naar uit te kijken. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Oorzaken zijn erfelijke aanleg, sociale omgevingsfactoren of een chemische disbalans in de hersenen.

Stella kreeg rond haar 15e voor het eerst te maken met flinke angsten. En nu, zo’n 20 jaar, en 7 depressies later, blogt zij hierover op haar platform stellazoektrust.nl. Een platform met verhalen en tips om je mentaal fitter te gaan voelen.

Stella: ‘Ik heb wel eens doodsgedachten gehad. Je voelt je dan zo slecht, je wil alleen maar een uitvlucht. En dan lijkt zo’n gedachte de enige uitweg.’ Gelukkig had ze nooit écht de wil om haar leven te beëindigen, daarvoor was het leven te kostbaar, vindt ze. Maar: ‘Een depressie kan je echt heel diep raken, en je omgeving ook’.

Hoe kwam ze dan uit die depressie? ‘Ik ben gaan leren over m’n gedachtengang. Ik kwam regelmatig bij de psycholoog en later bij een coach. Die hebben mij geholpen mijn denkwijze in kaart te brengen, deze aan te passen, en ik heb trauma’s verwerkt aan de hand van EMDR. Dat kan ik echt iedereen aanraden.’

Vandaag de dag blijft Stella gevoelig voor negatieve stemmingen. Ze heeft er aanleg voor. Hoe blijf je dan mentaal gezond? ‘Ik heb natuurlijk mijn blog, en ik heb mijn purpose gevonden; ik doe nu waarvoor ik gemaakt ben. En dat is vrouwen helpen hún purpose te vinden én te gaan doen met de online cursus Hartenjager, die ik zelf heb ontwikkeld. Dat geeft mij de energie om elke dag weer op te staan.’ En geeft ze aan: ‘twee keer per week sporten, minimaal een half uur per dag naar buiten en vitamine D slikken helpen ook.

Op haar website schrijft Stella: Als je in Jezus gelooft, dan heb je een gloednieuwe identiteit van Hem ontvangen. Hoe dat zit? Doordat Jezus voor jouw zonden aan het kruis ging, zijn die zonden uitgewist. Je zondigt nog wel, maar het word je niet meer aangerekend.

Hoe dat komt? Doordat Jezus nu in jouw hart woont, ziet God altijd eerst Jezus, die zondenvrij was, en dan pas jou. Jezus is jouw filter. En dan is dit is hoe God jou ziet:

– Van zonden vrij

– Geheiligd

– Als een geliefde zoon / dochter

Het enige wat je hoeft te doen is te gaan geloven in hoe God jou ziet. En dus niet in hoe de wereld jou ziet of hoe jij denkt dat anderen jou zien of dat jij jezelf ziet. Als je in Jezus gelooft, mag je gaan geloven in jouw nieuwe identiteit. Je hebt nu de identiteit van Jezus geërfd. En samen met Hem ben je erfgenaam van al het goeds dat God zijn kinderen wil geven. En dat is een hele hoop.

Stella
Stella zoekt rust
17-01-2022
Hulpverlening
https://www.stellazoektrust.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies