MENU
Artsen Collectief zet vraagtekens bij regelgeving overheid

Artsen Collectief zet vraagtekens bij regelgeving overheid

19 jan

Stichting Artsen Covid Collectief (met 2584 geverifieerde medici) schrijft in een nieuwsbrief: Coronatoegangsbewijzen zorgen voor een vals gevoel van veiligheid en geven geen gezondheidswinst. Wat ze wel geven is inbreuk op grondrechten, medisch geheim en privacy.

Sinds zaterdag mag Nederland weer Ďopení met wederom nieuwe regels. Winkels mogen open tot vijf uur. Wel op afstand. Met een niet-stoffen mondkapje. En niet teveel mensen tegelijk. Restaurants: dicht. Kunst- en cultuursector: dicht. Sport beperkt tot hen met een groen vinkje. Zomaar een greep uit de nieuwe regels die gelden tot 25 januari.

Het volgen van deze en nieuwe regels zou nog weleens schadelijker kunnen zijn dan velen van ons op dit moment overzien. Ze zijn een directe bedreiging voor het voortbestaan van het MKB, horeca, sport (met het groene vinkje op de corona app) en de kunst en cultuursector. Het MKB, een belangrijke pijler van onze maatschappij, maar ook andere branches, staan op het punt van omvallen...
Hier maken we ons zorgen over. Het MKB en de andere sectoren zijn wat Nederland rechtop houdt. We roepen dan ook iedereen op deze branches te steunen.

Het virus blijft onder ons. Voor de meeste mensen vormt dit geen probleem. We weten wie de risicogroepen zijn, die kunnen we op vrijwillige basis beschermen. Nu is het moment om onze maatschappij te normaliseren.

Het virusgevaar is wel voorbij en is nu endemisch. We kennen het virus en weten er veel van. We hebben goede ideeŽn over hoe we het zinvol kunnen aanpakken. Gericht op risicogroepen waarbij we de rest van de maatschappij zo min mogelijk schade toebrengen. Risicogestuurd:

- Bescherming risicogroepen en ouderen, eventueel door vaccinatie, op vrijwillige basis
- Mensen die Covid hebben doorgemaakt en niet-risicogroepen vrij laten en geen maatregelen opleggen
- Testen alleen bij klachten

Vrijheden Ďgegevení vanuit beperkingen zijn geen vrijheden. We zien onnavolgbare beperkingen die de samenleving worden opgelegd, zonder gedegen wetenschappelijke onderbouwing (of zelfs vanuit een onwetenschappelijke achtergrond tot stand gekomen). Met een aantoonbaar netto negatief resultaat op het gebied van de volksgezondheid.

Er is geen transparantie over de totstandkoming van de maatregelen, data worden niet beschikbaar gemaakt door de overheid en het rivm. Er zijn geen onafhankelijk toetsende partijen. Maar wel censuur en polariserende media.

2G-wetten die uitsluiting bevorderen zijn in de maak. En dat alles zonder enige koppeling naar de volksgezondheid.

Deze gang van zaken zou bij ons allemaal grote vraagtekens moeten oproepen.
Het wordt tijd om expliciet na te gaan denken over welke wereld wij voor onze kinderen willen achterlaten en welke grondrechten en vrijheid wij hen gunnen. Laten we daar met elkaar over in gesprek gaan met als doel perspectief te bieden op basis van goed onderbouwde en onafhankelijk onderzochte feiten. Geleid door een helder ethisch kompas, op basis van gelijkheid waarbij (keuze)vrijheid voorop staat.

Voor meer informatie bezoek de website artsencollectief.nl/

Datum: 19 januari 2022
Auteur: Stichting Artsen Covid Collectief
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.artsencollectief.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: