MENU
Niet los verkrijgbaar

Niet los verkrijgbaar

07 aug

Column - Kort geleden hoorde ik de volgende uitspraak van een bekende Nederlander over ons christenen: “Ze lezen wel in de Bijbel, maar ze leven niet uit de Bijbel.” Nu is dit behoorlijk generaliserend. Ongetwijfeld zullen er positieve uitzonderingen zijn. Maar toch. Kennelijk is dit beeld van ons bij hem overgekomen.

Woord en praktijk
Hier raken we ook een van de verschillen tussen het christendom en het jodendom. Het christendom wordt gekenmerkt door theologie en het jodendom door theopractie. Bij het christendom staat het Woord (Logos) centraal en bij het jodendom de praktijk. Jodendom is vooral een stijl van leven. Ook dit is natuurlijk weer behoorlijk generaliserend, maar in de kern is het volgens mij wel waar.

Weet en doet
Wat ik zo mooi vind is dat het christen-zijn zich behoort te kenmerken door beide: Woord en daad. Ze zijn ‘niet los verkrijgbaar’. Want volgens de apostel Jakobus is een geloof zonder werken dood. Sluit dit ook niet mooi aan bij de woorden van de Heere Jezus: “Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u doet zoals Ik u gedaan heb... Als u deze dingen weet (theologie), gelukkig bent u als u ze doet (theopractie)” (Jh13:15-17). Als we dat evenwicht (Woord en daad) in ons leven meer weten te vinden horen we de bekende Nederlander op dit punt niet meer.

Willem van Leiden

Datum: 7 augustus 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Willem van Leiden
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

25 september 2022 Meerstemmig
25 september 2022 Voorwaarts
21 september 2022 Herfstgevoel
18 september 2022 Gelijkvormig
14 september 2022 We hebben elkaar nodig