MENU
Maand van de Bijbel: Zing een nieuw lied

Maand van de Bijbel: Zing een nieuw lied

21 jan

Aanstaande zaterdag 22 januari gaat de derde editie van de Maand van de Bijbel van start. Een maand lang zullen de partners van de Maand van de Bijbel ieder vanuit zijn eigen organisatie extra aandacht vragen voor de Bijbel. Dit jaar met een muzikaal thema: Zing een nieuw lied. Bij de Maand verschijnt een essay met dezelfde titel, geschreven door Hanna Rijken en Thomas Quartier. Het openingsevent is ook dit jaar online en zal zaterdag via de online kanalen van de organisatie zijn te bekijken.

Van 7 naar 22 partners
De eerste Maand van de Bijbel vond plaats in 2020. Destijds op initiatief van uitgeverij Adveniat en Royal Jongbloed, in samenwerking met het Byblos, Friesch Dagblad, Nederlands Bijbelgenootschap, Nederlands Dagblad en de Internationale Bijbelbond. Ook andere organisaties werden uitgenodigd om mee te doen. Aanhaken is dan ook eenvoudig: de partners doen mee op basis van expertise en hebben een warm hart voor de Bijbel. Zo worden door de partners tijdens de Maand van de Bijbel diverse activiteiten georganiseerd, variërend van artikelen en interviews in dagbladen en magazines, uitzendingen via radio en tv, tot acties in de boekhandel. Zie voor meer info www.maandvandebijbel.nl.

Zing een nieuw lied
Het thema dit jaar is Zing een nieuw lied. De Bijbel staat vol met liederen: lofzangen van Maria, Mirjam en Zacharias, psalmen van David en de zonen van Korach, het klaaglied van Job, engelenkoren en hemels gezang, en nog veel meer! Al deze liederen nodigen ons deze maand uit om de Bijbel verder te ontdekken. Zo is het Nederlands Dagblad al een onderzoek gestart naar de meest dierbare psalm. U kunt de enquête hier invullen! Ook zal tijdens de Maand van de Bijbel bekend worden wat de kerkgangers in de PKN hebben verkozen tot hun top-10 van meest geliefde kerkliederen.

Essay Zing een nieuw lied
Dagelijks zingt Thomas Quartier psalmen in de kloosterbanken. Hanna Rijken doet dat als pionierspredikant en koordirigent in Utrecht. Deze twee zangers en theologen schrijven dit jaar het essay bij de Maand van de Bijbel: Zing een nieuw lied. Het schrijven van het essay viel samen met het moment waarop Thomas Quartier werd gekozen tot Theoloog des Vaderlands 2022, waarmee het essay nog extra betekenis heeft gekregen.

Hanna en Thomas schrijven brieven naar elkaar: welke inspiratie vinden zij in de psalmen? Welke liederen zingen zij bij vreugde en bij verdriet? Hoe kan muziek hen én ons brengen tot innerlijke rust en stilte?

Zij hebben bovendien het thema Zing een nieuw lied als een opdracht gelezen. Samen hebben zij een nieuw lied geschreven, met tekst van Thomas Quartier en op muziek gezet door Hanna Rijken. Zaterdag 22 januari zal dit lied te horen zijn op www.maandvandebijbel.nl!

Belang Maand van de Bijbel
Pieter de Boer, uitgever bij Royal Jongbloed: “De Maand van de Bijbel is voor iedereen die dit Heilige Boek wil lezen, begrijpen en wil ervaren hoe dit boek een bron van zingeving is. Geen enkel boek ter wereld is zo vaak vertaald en zo wijd verspreid als dit boek. Het boeit lezers uit diverse richtingen: katholiek, joods, evangelisch, orthodox, liberaal of niet-religieus. Vooral die verbindende kracht van de Bijbel willen we in deze maand laten zien en daarom zoeken we partners uit alle hoeken van ons land om mee te doen. De Bijbel is het waard gelezen te worden.”

Partners
Het aantal samenwerkende partnerorganisaties van de Maand van de Bijbel is intussen uitgebreid naar 22. Dit jaar zijn onder andere ook de PKN, Theologische Universiteit Kampen en de Stichting Herziene Statenvertaling aangehaakt. René de Reuver van de PKN: “De Protestantse Kerk verwoordt in de visienota ‘Van U is de toekomst’ waar ze zich in deze tijd en situatie toe geroepen weet. In de huidige visienota staan de Bijbel, gebed en lied centraal.”

De andere partners naast Royal Jongbloed zijn: Adveniat, Berne Media, Bibleleague, de Bijbelvereniging, boekhandelsorganisatie Byblos, Friesch Dagblad, Elisabeth, EO, Internationale BijbelBond, Katholieke Bijbelstichting, Katholiek Nieuwsblad, KokBoekencentrum, KRO-NCRV, Kwintessens, Nederlands Dagblad, Nederlands Bijbelgenootschap, Protestantse Kerk in Nederland, Skandalon, Theologische Universiteit Kampen.

Nog meer organisaties kunnen aansluiten
Er is nog steeds ruimte voor partners om mee te doen. Er zijn nog zoveel andere organisaties waar de Bijbel het belangrijke fundament is. Iedereen is welkom en kan zich melden via info@maandvandebijbel.nl.

Datum: 21 januari 2022
Auteur: Royal Jongbloed
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.maandvandebijbel.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Vakantie
15 mei

Vakantie meer

Beloning
28 apr

Beloning meer