MENU
Ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrij

Ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrij

22 jan

Op één na zijn alle 121 ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrijgekomen. De leerlingen waren op 5 juli vorig jaar gekidnapt door gewapende mannen. Voor hun vrijlating is losgeld betaald. Dat heeft voorzitter John Hayab van de Christian Association of Nigeria (CAN) in de deelstaat Kaduna, bekendgemaakt. De meeste leerlingen kwamen in het najaar weer op vrije voeten, de laatsten volgden op 28 december en nieuwjaarsdag. Nog één student is in handen van de bandieten, aldus Hayab.

De leerlingen van de Bethel Baptist High School kwamen in groepen vrij, nadat er losgeld was betaald. Volgens de Nigeria Baptist Convention (NBC) is er in totaal 250 miljoen naira (ruim een half miljoen euro) betaald voor hun vrijlating.

Een woordvoerder gaf aan dat de NBC aanvankelijk niet wilde ingaan op de eisen van de ontvoerders, maar dat de organisatie uiteindelijk niet anders kon dan toegeven. “Toen onze kinderen na een maand niet terugkwamen en de bandieten dreigden hen een voor een te vermoorden, stonden we voor een zware afweging. We wilden geen cent betalen, maar zijn er ten slotte toe gedwongen. De overheid zou ons niet helpen, we moesten onszelf maar redden. Dus verloren we liever ons geld dan onze kinderen.”

Zachte doelwitten
Scholen zijn ‘soft targets’ voor criminele bendes in het noorden van Nigeria. Sinds de opmars van schoolontvoeringen kozen veel ouders ervoor hun kinderen niet langer naar school te sturen, omdat het risico van ontvoering en afpersing te groot werd. Zeshonderd scholen in het noordwesten van Nigeria hielden tot voor kort hun deuren gesloten uit angst voor ontvoeringen.

Steeds vaker nemen bendes hun toevlucht tot het terroriseren van complete dorpen en gemeenschappen, door studenten of inwoners te ontvoeren of te vermoorden. In sommige gevallen persen de bandieten ‘belastingen’ af om zo een dorpsgemeenschap te “beschermen” tegen verdere aanvallen.

Het geweld tegen christenen in Nigeria verloopt steeds bloediger. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Het Afrikaanse land steeg van de 9e naar de 7e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Gebedspunten
- Bid voor de inwoners van Nigeriaanse deelstaten die lijden onder ontvoeringen en aanslagen van criminele bendes en de extremistische beweging Boko Haram.
- Dank de Here God dat veel ontvoerde schoolkinderen zijn vrijgelaten.
- Bid voor alle slachtoffers, vrijgelaten of niet. Ouders en kinderen zijn ernstig getraumatiseerd. Zij voelen zich vaak niet gezien of beschermd door de autoriteiten.
- Bid voor de regering en leiders van Nigeria. Vraag de Here God om wijsheid, dat er duurzame en effectieve oplossingen komen om de onveiligheid te stoppen en de vrede in Nigeria te herstellen.

Datum: 22 januari 2022
Auteur: Open Doors
Foto: Open Doors
Website: http://www.opendoors.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: