MENU
David Verboom van Medair: De perfecte storm doorstaan

David Verboom van Medair: De perfecte storm doorstaan

28 jan

David Verboom: Wat een jaar ligt er achter ons. Misschien kijkt u net als ik met gemengde gevoelens terug op 2021. Het slechte nieuws blijft maar binnenstromen. We kunnen nog niet terug naar normaal en er is veel onzekerheid over hoe het verder gaat. Nu ik even dankbaar geniet van een rustmoment, lees ik in het VN-document Global Humanitarian Overview van 2022 dat de noden nog nooit zo hoog waren. Volgend jaar zullen 274 miljoen mensen hulp nodig hebben, schrikbarend veel. Dit jaar waren het 235 miljoen mensen, wat al een grote toename was ten opzichte van eerdere jaren.

Stijgende nood
Door een wrange samenloop van omstandigheden blijft de nood maar stijgen. Natuurlijk is daar de coronapandemie en de opkomst van nieuwe varianten. Veel mensen in lagelonenlanden hebben nog steeds geen toegang tot vaccins. Door de toenemende gevolgen van de klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. Vrouwen en kinderen zijn de dupe van geweld. De toename van gendergerelateerd geweld is verontrustend. Er zijn 82,4 miljoen mensen, meer dan twee keer zo veel als tien jaar geleden en meer dan 1% van de totale wereldbevolking, uit hun huizen verjaagd. Bijna de helft van hen zijn kinderen.

“Door de toenemende gevolgen van de klimaatverandering wordt het weer steeds extremer."

Het gaat maar door
De honger grijpt om zich heen. In meerdere landen zijn hongersnoodachtige situaties aan het ontstaan. Als gevolg van de pandemie staat de gezondheidszorg in veel lagelonenlanden op omvallen. De met veel inspanning bereikte vooruitgang op het gebied van hiv, tb, malaria, prenatale zorg en kindervaccinaties is verloren gegaan. Schokken in de wereldeconomie en tekorten in de leveringsketens hebben uitwerking op deze crises, maar belemmeren ook de financiering en levering van noodhulp. De toegang tot mensen in nood wordt steeds vaker ingeperkt. Noodhulpwerk blijft een gevaarlijk beroep en hulpverleners worden regelmatig aangevallen.

Ingrediënten voor de ‘perfect storm’
Allemaal ingrediënten voor wat je een ‘perfecte storm’ zou kunnen noemen. Hoe houden we bij dit alles nog hoop? Wat mij hoop geeft, is dat we precies daar zijn waar we moeten zijn. Medair komt te hulp bij de noden van mensen in de acht zwaarste humanitaire crises ter wereld. Uit onderzoek van de VN blijkt dat dit ook de noodsituaties zijn waarvoor het meeste geld nog ontbreekt. Het gaat onder andere om Afghanistan, Madagaskar, DR Congo, Zuid-Soedan en Jemen. In die landen ontstaan mogelijk hongersnoodachtige situaties.

Medair werkt in acht van de zwaarste humanitaire crises ter wereld, waaronder in Afghanistan. We hebben geldhulp kunnen geven aan 50.000 mensen, wat in de wintermaanden levens zal redden.

De uitdagingen zijn enorm, maar met meer dan dertig jaar ervaring met uitdagend werk op moeilijke plekken is dit wat wij doen en waarom we bestaan. Als we blijven samenwerken, zijn er heel veel mensen die een betere toekomst kunnen krijgen. Ik geef dus niet op en blijf geloven in een betere toekomst.

David Verboom, CEO Medair

Datum: 28 januari 2022
Auteur: Medair - David Verboom
Foto: Medair
Website: http://www.medair.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: