MENU
Upstream wil evangeliseren laagdrempeliger maken

Upstream wil evangeliseren laagdrempeliger maken

10 mei

Eind vorig jaar ging Upstream van start; een nieuw landelijk initiatief om christenen met een missionair hart te helpen met evangeliseren. Upstream produceert wekelijkse video’s over herkenbare thema’s. De organisatie bouwt aan een netwerk van laagdrempelige lokale evangelisatieplekken, die Upstream Cafés gaan heten. Het eerste Upstream Café ging van start in Aalten.
Laagdrempelig evangeliseren
Ds. Orlando Bottenbley is een van de ambassadeurs van Upstream. Hij legt uit: “Veel christenen willen hun geloof wel delen met de mensen om hen heen, maar vinden dat lastig. Want wat als je moeilijke vragen krijgt of als er meteen een stigma op je wordt geplakt? Het mooie van Upstream vind ik dat het evangelie niet alleen laagdrempelig wordt voor zoekers, maar dat het ook voor gelovigen met een missionair hart eenvoudiger wordt om het evangelie te delen. Zij hoeven voor een Upstream Café alleen een locatie te regelen voor 1 dagdeel per week. Verder krijgen ze alle materialen aangeboden.”

Café of bioscoopzaal
Initiatiefnemer Peter van der Weerd legt uit: “In een Upstream Café nodigen we mensen uit om samen na te denken over thema’s als geluk, liefde en geloof. Geïnspireerd door een video met korte toespraak en professionele muziek. We gaan moeilijke vragen niet uit de weg. Een Upstream Café is geen horecazaak, maar wordt een dagdeel in de week georganiseerd op een bestaande gezellige locatie, zoals een restaurant of bioscoopzaal. Bijvoorbeeld op vrijdagavond of zaterdagmiddag.”

Timo Simmering organiseert de pilot Upstream Café Aalten. “Wij maken elke zondagavond gebruik van de gezellige bar in een lokaal makelaarskantoor. Niet op zondagochtend, wat benadrukt dat we geen nieuwe kerk zijn. Ons Upstream Café start met een gezellige inloop met een lekkere kop koffie of thee. We luisteren samen naar een video met mooie en herkenbare – vaak ook seculiere – muziek en een goed te begrijpen toespraak. Op basis van de video gaan we open met elkaar in gesprek.”

Ambassadeurs
Naast ds. Bottenbley schaarden meerdere bekende Nederlandse christenen zich reeds achter het initiatief. Andere ambassadeurs zijn:

- Ruben Flach, directeur Stichting Opwekking
- Ds. Kees van Velzen, voorganger
- Gert van de Vijver, Zandkunstenaar
- Reni & Elisa Krijgsman, muzikant
- Dwight Dissels, zanger
- Frits Boekhoff, directeur Het Zoeklicht
- Elvis E., muziekproducer
- Ds. Oscar Lohuis, spreker/schrijver
- John Boekhout, spreker/schrijver
- Ds. Marten Visser, directeur GlobalRize
Geen nieuwe kerk
We willen graag heel duidelijk zijn: Upstream is geen nieuwe kerk. We staan naast kerken en willen een 'gat' vullen waar de meeste kerken geen tijd, geld of kennis voor hebben. Het einddoel is dat zoekers tot geloof komen en een plek krijgen in een lokale kerk. Zodat ze onderdeel kunnen worden van een warme, veilige en stabiele thuisgemeente. Daarom zijn Upstream Cafés niet open op de zondagochtend, maar bijvoorbeeld op de donderdag-, vrijdag-, of zaterdagavond. Zo kunnen de mensen van een Upstream Café betrokken hun eigen kerkdiensten blijven bezoeken.

Hoe het werkt
Lijkt zo’n Upstream Café je iets om in jouw woonplaats te organiseren? Dan wil je vast weten hoe het ongeveer in zijn werk gaat. Allereerst is het goed om te weten dat we je graag in contact brengen met andere missionaire christenen in jouw omgeving. Om met elkaar te bidden voor de mensen in jullie omgeving en misschien samen te bouwen aan een Upstream Café in jullie dorp of stad. Je kunt je hiervoor opgeven via onze website upstream.cafe (dus geen .nl erachter).

Als je van start gaat met je Upstream Café ontvang je van Upstream Nederland elke week een video van zo’n 45 minuten met goede muziek en een aansprekende toespraak. Je kunt desgewenst voor elke stream ook gesprekskaartjes downloaden. Jij hoeft eigenlijk alleen maar te zorgen voor een neutrale locatie (liever een restaurantje dan een kerkzaaltje), lekkere koffie, een glimlach en een hart voor mensen die God nog niet kennen. Als jij of bezoekers vragen hebben, vind je op onze website een chatfunctie. Hiervoor werken we samen met stichting GlobalRize.

De pijlers voor de video’s van Upstream

1. Upstream vertrekt vanuit herkenbare thema’s zoals het verlangen naar een gelukkig leven, een goed huwelijk of verstandig omgaan met geld. We vertellen vanuit deze thema’s over Gods bedoelingen voor het leven. We gaan er vanuit dat de kijker niks weet van het geloof.

2. Vanuit het thema komen we uit bij de Bijbel en de kern van het evangelie. Hierbij doen we geen enkele concessie aan de Bijbelse autoriteit, de harde realiteit van zonde, de noodzaak van bekering en de boodschap van Gods oneindige liefde voor mensen en Zijn vrije genade.

3. We besteden niet alleen aandacht aan de inhoud van de boodschap, maar ook aan de vorm. Dit betekent dat je professioneel beeld, licht en geluid kunt verwachten. De muziek wordt gemaakt door getalenteerde muzikanten en vocalisten uit heel Nederland.

4. Elke video is online te bekijken, maar de ervaring leert dat een zoektocht naar God pas echt begint als je het samen met andere mensen doet. Een Upstream Café is dus een essentieel onderdeel van de video.

Zo ziet een stream eruit:Datum: 10 mei 2022
Auteur: Redactie christelijknieuws
Foto: Videostill - Upstream
Website: http://www.upstream.cafe

Dit artikel delen:

Meer nieuws: