16 jaar na zijn bekering laat Maarten zich dopen

Maarten is getrouwd met Wietske samen hebben ze drie kinderen. Afgelopen zondag liet hij zich in de Basis in Apeldoorn dopen, daar gingen 16 jaren van ‘eigenwijsheid’ aan vooraf. Hoe dat zo is gekomen vertelt Maarten zelf. Lees of bekijk hieronder zijn levensverhaal.

Maarten: ‘Ik zit al heel wat jaren hier in de Basis en heb heel wat dopen zien gebeuren. Voor mij was dopen iets wat ik niet zo nodig vond, maar toch sta ik hier nu 16 jaar nadat ik tot geloof ben gekomen.’

Kerk vond ik saai

Als kind groeide ik op een een Gereformeerd gezin, niet orthodox. Eerder progressief en vrijzinnig. Als kind heb ik een fijne tijd gehad in de kerk maar als tiener wilde ik niet meer. De diensten spraken me niet aan en ik vond ze maar saai. Ik richtte mijn aandacht vooral op sporten en uitgaan op de vrijdag- en zaterdagavond. En zondagochtend lag ik vaak met een kater in bed.

Fear of missing out

Ik kijk met gemengde gevoelens terug op die tijd. Aan de ene kant heb ik veel plezier gehad met m’n vrienden. Aan de andere voelde ik ook leegte en eenzaamheid. Ik had een onrust in me en altijd een ‘fear of missing out’. Dat de leuke dingen daar gebeuren waar ik niet bij was.

Anti-geloof

Op een gegeven moment kwam ik op een leeftijd dat ik dacht: is dit het nou? Wat wil ik met de rest van mijn leven, wat is mijn doel? Ik zat op een dood spoor en wist niet welke kant ik op moest. Ik had niks met geloof, ik was eerder anti-geloof.

Wietske

Toen ontmoette ik Wietske. Ik kwam haar tegen op een zaterdagavond toen ik op weg was naar de kroeg. We raakten even aan de praat. Toen ik haar vroeg of zij nog uitging vertelde ze van niet, omdat ze de volgende ochtend naar de kerk ging.Iets in me werd getriggerd. Ik vroeg door over de kerk en geloof en op een gegeven moment vroeg ze of ik een keer mee wilde! Een meisje die me uitvraagt! Toen dacht ik: hmmmm… naar de kerk.

Wat een timing!

Was ik haar een jaar eerder tegengekomen, dan was ik waarschijnlijk niet ingegaan op haar uitnodiging. Maar dit was precies het moment waarop ik daar wel voor openstond. Wat een timing! Zoals Wietse bij de cursus ‘Op zoek naar God’ vaak zegt: Ik verdenk God daarvan.

Ik ben toen meegegaan naar de kerk. De preek over normen en waarden sprak me wel aan maar de liederen vond ik maar niks.

Het gaat niet om ‘regeltjes’

Toch gingen we nu iedere week samen naar de kerk en ik leerde meer over God en de Bijbel. En niet alleen sprak de Bijbel me steeds meer aan, ik begon ook steeds meer te geloven dat God wél bestaat. Ik ontdekte dat het niet gaat om regeltjes dat niks mag en alles moet. Maar dat je wilt doen wat God zegt omdat Hij het beste met je voor heeft. Ik kreeg een rust over me. De leegte en eenzaamheid in m’n leven verdwenen en werden gevuld met Gods liefde.

Tijdens een cursus rond het boek ‘Doelgericht leven’ besloot ik: ‘dat wil ik ook’. Ik wil God gehoorzamen en Hem volgen en anderen over Hem vertellen.

Trouwen of samenwonen?

Ook Wietske en ik leerden elkaar steeds meer en beter kennen en op een gegeven moment wisten we dat we samen verder wilden in het leven. Toen kwam voor mij de eerste beproeving: trouwen of samenwonen? Samenwonen was voor mij en mijn omgeving de norm, trouwen deed je pas als je elkaar al jaren kende en al had samengewoond. Maar het werd me al snel duidelijk dat God wilde dat we gingen trouwen. Omdat ik God wilde volgen en gehoorzamen dacht ik: ‘Oke we gaan trouwen’.

De huwelijksdienst was voor mij het moment om aan mijn familie en vrienden te laten zien dat ik niet alleen voor Wietske had gekozen maar ook voor God.

Kinder- en volwassendoop

Maar waarom heb ik me dan niet meteen laten dopen? Ik ben als kind gedoopt. Op internet vond ik veel discussies die gaan over kinder- en volwassendoop. Dus ik durfde de keuze niet te maken. En daarbij dacht ik: ons huwelijk was toch al een uiterlijk teken van een innerlijke verandering. Maar in de loop van de tijd begreep ik wel dat dopen meer is dan dat. Dat het goed is om als volwassene de keuze te maken om je te laten dopen. Dat het er ook om gaat dat je God wilt gehoorzamen.

Zuid-Afrika

Dat realiseerde ik me extra toen we in 2021 naar Zuid-Afrika gingen met ons gezin om daar in een christelijke gemeenschap vrijwilligerswerk te doen. Aan de ene kant voelde ik me geroepen maar aan de andere kant voelde ik me als de profeet Jona, ik wilde er liever niet heengaan, ik zag overal beren op de weg. Maar God verjoeg die beren en op wonderlijke wijze konden we gaan. Ik heb toen weer eens ervaren dat God veel mooiere dingen in je leven kan doen als je niet je eigenwijsheid maar Gods wijsheid je leven laat regeren.

Eigenwijsheid

Ik besef dat het mijn eigenwijsheid is die me al die jaren tegenhield om me te laten dopen. Hoewel ik nog steeds veel fouten maak, weet ik dat Jezus is gestorven voor mijn zonden. Ik ben geen zondaar meer maar een christen die nog wel eens zondigt. Ik hoor bij Jezus en wil Hem gehoorzamen. En daarom laat ik me nu na 16 jaar eigenwijsheid dopen.

—————

Over de Basis in Apeldoorn

Talita is zondag gedoopt in de Basis, een bijzondere kerk in Apeldoorn gericht op evangelisatie. Wekelijks vinden zo’n 850 volwassenen en 150 kinderen de weg naar de Basis. Al vanaf de parkeerplaats word je vriendelijk ontvangen en wijzen ze je de weg naar de Basis. Je ontvangt een programmablad zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Vooraf en achteraf staat de koffie en thee voor je klaar.

De Basisdiensten zijn voor iedereen toegankelijk. Je kunt gewoon binnenstappen en lekker gaan zitten. De diensten zijn altijd goed voorbereid en de sprekers gebruiken geen ingewikkelde christelijke woorden of onbegrijpelijke tradities. Je hoeft geen Bijbelse verhalen te kennen om de diensten goed te kunnen volgen. Met de heldere uitleg spreken we ook veel mensen aan die wel de Bijbelse verhalen kennen, maar dat nog niet eerder op zo’n praktische manier hebben gehoord. Je bent welkom! Meer informatie over de Basis is te vinden op deze website

Redactie christelijknieuws
Videostill – De Basis
20-02-2022
Evangelisatie
https://www.basis.cc

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies