MENU
Voorwaarts

Voorwaarts

25 sep

Column - Deze keer een wat filosofisch getinte column. Kort geleden heb ik de laatste hand gelegd aan het schrijven van mijn levensverhaal. Dat heb ik gedaan op verzoek van een kleindochter. Op de voorkant staat het volgende citaat van de filosoof Sren Kierkegaard: Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Zoals zo vaak met dit soort diepzinnige woorden moet je er eerst een poosje over nadenken voordat je een beetje begint te begrijpen wat er wordt bedoeld.

Achterwaarts
Met deze woorden in de hand wil ik de volgende toepassing maken. Ik kan ongeveer 70 jaar achterwaarts kijken. Dat roept tal van herinneringen bij mij op waarover ik heb geschreven in mijn levensverhaal. Verder dan 70 jaar kom ik niet. Dan stopt het. Ik kan proberen achteraf te begrijpen wat er in die 70 jaar is gebeurd. Soms lukt dat, soms ook niet.

Voorwaarts
Mijn leven is 75 jaar geleden begonnen en wordt sindsdien voorwaarts geleefd. Wanneer eindigt dit? Dit eindigt niet! Dit eindigt nooit! Elk geschonken leven (dus ook mijn leven) gaat oneindig / eeuwig door. Voor de gelovige in de nabijheid van God en voor de ongelovige van God gescheiden (en dat is pas een hel!).

Commando
Met mijn 75 jaar heb ik dus nog geen fractie van een seconde gehad van het leven dat nog voor mij ligt. Ik geloof dat mijn leven oneindig lang voorwaarts gaat.

Dus: Gf acht.. Voorwrts.. mars.

Voorwaarts christenstrijders,
drukt uws Konings spoor;
met Zijn heilge kruisvan
gaat ons Jezus voor.


Willem van Leiden


Van de auteur verscheen het boek:
Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.
ISBN 978-94-91888-10-6,
144 pagina's, gebonden,
prijs 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Datum: 25 september 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: Willem van Leiden
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

4 december 2022 Bemoedigen doet goed
27 november 2022 Vrijheid
27 november 2022 Communiceren tot genoegen van God
20 november 2022 Wat werkelijk telt
20 november 2022 Vroeger en nu