MENU
Ondanks de crisis in Oekraine is er ook hoop

Ondanks de crisis in Oekraine is er ook hoop

22 maa

Hij staat nog maar net weer op eigen benen, maar nu al is Oleksandr Akulai uit Oekraïne vastbesloten om vluchtelingen te helpen. De familie Akulai is een Oekraïens gezin dat in 2014 vanwege het conflict in het oosten naar Roemenië gevlucht is. Zending over Grenzen, een organisatie die mensen in armoede helpt op weg naar een zelfstandig bestaan, heeft hen destijds opgenomen in hun gezinssponsorprogramma.

Het gezin stond op het punt om het familiesponsorprogramma af te ronden, omdat ze zichzelf inmiddels konden redden. Nu reiken zij uit naar een ander Oekraïens gezin, met 2 kinderen en een baby op komst, dat op de vlucht is.

Op zondag 27 februari jl. besloot Oleksandr een busje te huren en naar de Oekraïense grens te rijden. Hij gaf drie gezinnen die op de vlucht waren, een lift terug naar zijn dorp in Roemenië. Zelf hebben ze een van de gezinnen in huis genomen, hun lokale kerk steunt de andere twee gezinnen. Oleksandr zegt: “Hoe kunnen we toekijken en niets doen? Wij zaten een paar jaar geleden in dezelfde situatie.”

Toen de familie Akulai destijds vluchtte, raakten ze alles kwijt: hun huis, baan, gemeenschap en alles wat ze hadden. Oleksandr, 39 jaar, en zijn vrouw Ana, 35, hadden destijds een peuter en een baby. Ze vluchtten naar Roemenië met slechts 2 tassen kleding en belandden in Ramnicu Valcea, een plaatsje in centraal-zuid Roemenië. Maandenlang waren de twee tassen met kleding hun enige bezit.

Na anderhalf jaar besloot Oleksandr om terug te gaan naar Oekraïne en daar alles te verkopen wat ze hadden, om daarmee een bestaan in Roemenië op te bouwen. Dat lukte, maar ze moesten nog 7 maanden in Oekraïne blijven vanwege visumproblemen. Een groepje bevriende christenen regelde een baan voor Oleksandr in Roemenië. Hierdoor kon het gezin terug naar Roemenië op een werkvisum. Naderhand kregen ze een verblijfsvergunning en mochten ze officieel in het land blijven wonen.

Nieuwe start met hulp van Zending over Grenzen
Oleksandr ging aan de slag als dakreparateur. Het inkomen was net genoeg om van rond te komen. De Pinksterkerk in Pitesti, de stad waar ze gingen wonen, liet het gezin 2 jaar gratis in het kerkappartement wonen. Niet lang daarna werd de familie Akulai opgenomen in het gezinssponsorprogramma van Zending over Grenzen. Van het geld dat ze overhielden na de verkoop van hun bezittingen in Oekraïne, kochten ze een klein stuk land, waar ze na heel hard werken hun eigen huis gebouwd hebben. Tijdens de verbouwing had het gezin het niet makkelijk, vanwege de kou en het ontbreken van stromend water. Oleksandr moest soms in het buitenland gaan werken om voldoende geld te verdienen om het huis af te bouwen. Met hulp van Zending over Grenzen en andere christenen, heeft het gezin een nieuw leven opgebouwd. Oleksandr heeft ook gereedschap gekregen van Zending over Grenzen, zodat hij een autogarage kon starten om zijn gezin te ondersteunen.

Nu is het onze beurt
De familie Akulai is Zending over Grenzen dankbaar voor de hulp die ze de laatste jaren hebben ontvangen. Nu krijgt het gezin zelf de kans om vluchtelingen in nood te helpen, net zoals zijzelf ooit geholpen zijn. Ze zeggen: ‘Zending over Grenzen heeft ons destijds zo geweldig geholpen. We weten precies hoe dit gezin zich voelt. Het is nu onze beurt om anderen te helpen.’

Zending over Grenzen is een internationale organisatie met een Nederlandse vestiging in Almere. Ons doel is om kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa uit de armoede te helpen. Met hulp van sponsors, donateurs en vrijwilligers willen we mensen in nood laten merken dat ze er niet alleen voor staan. Samen met lokale medewerkers en kerken in de betreffende landen zoeken we naar een manier van bestaan waarin zij niet langer afhankelijk zijn van hulp van buitenaf. Een van onze veldlanden is Oekraïne.

Wilt u bijdragen aan zo’n investering in de toekomst van een ander? Kijk dan op onze website hoe u ons, en daarmee vele mensen in Oekraïne en/of Oost-Europa, kunt helpen: www.zendingovergrenzen.nl

Daarnaast kunt u ook altijd goederen (kleding, schoenen, dekens, fietsen, naaimachines, persoonlijke hygiëneartikelen, luiers en incontinentiemateriaal) doneren in de container voor ons pand. Adres: Omroepweg 10 te Almere. Wij zorgen ervoor dat de spullen naar Oost-Europa vervoerd worden.

Datum: 22 maart 2022
Auteur: Zending over Grenzen - Denny Klomp
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: