Leger des Heils volop in actie voor opvang en begeleiding vluchtelingen

Het Leger des Heils in Nederland biedt hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne. Op hun website is een liveblog te volgen waar dagelijks een update wordt gegeven van de werkzaamheden. Het Leger des Heils blijft onverzettelijk hulp bieden in Oekraïne, in Rusland, in de buurlanden en in Nederland. Bekijk hieronder een korte samenvatting van de actuele hulpacties.

Rotterdam

In de regio Rotterdam biedt het Leger hulp aan vluchtelingen. Vanuit 50|50 Food verzorgen we sinds afgelopen week woensdag dagelijks ontbijt en lunch voor vluchtelingen die in Sporthal Wielewaal in Rotterdam worden opgevangen. Dit in samenwerking met CrisisCatering. Ook verzorgen we ontbijt, lunch en warme maaltijden aan vluchtelingen die worden opgevangen in een sporthal in Ridderkerk (150 in totaal).

Cruiseschepen worden ingezet

Daarnaast is in Rotterdam de eerste van in totaal drie cruiseschepen in gebruik genomen voor de opvang van vluchtelingen. De gemeente Rotterdam heeft het Leger des Heils gevraagd om de opvang op deze boten te coördineren en te begeleiden. Op het eerste schip is er ruimte voor 100 vluchtelingen. In totaal zullen er op de drie boten ongeveer 400 vluchtelingen worden opgevangen.

Utrecht/Lelystad

Sinds afgelopen maandag hebben vrijwilligers van het Leger des Heils op Utrecht Centraal, samen met het Rode Kruis, vluchtelingen die aankomen op U-C te begeleid naar de opvanglocaties. In eerste instantie de Jaarbeurs.

Er wordt hard gewerkt om binnenkort opvang te kunnen bieden aan vrouwen met kinderen – 25 in totaal. De locatie wordt nu in gereedheid gebracht.

In Lelystad wordt een oud schoolgebouw in gereedheid gebracht om 200 vluchtelingen op te vangen. Deze actie wordt opgepakt met de Gemeente Lelystad en het Rode Kruis.

Transport naar Lviv aangekomen

De goederen die vorige week vanuit Nederland verzonden zijn naar Oekraïne, zijn aangekomen in Lviv. Vanuit de loods die hiervoor door de gemeente beschikbaar is gesteld, worden de spullen verder getransporteerd en afgeleverd op de plekken waar ze nodig zijn. Het Leger des Heils werkt hierbij met betrouwbare partners op veilige plaatsen in het land, waarmee verzekerd is dat de spullen ook terechtkomen bij de mensen in nood. Helaas kan dat niet van alle transporten gezegd worden. Er belanden veel goederen van minder goed georganiseerde transporten in handen van mensen die de spullen gewoon verkopen aan de hoogste bieder.

Medische hulpmiddelen

Het Leger des Heils heeft medische tourniquets ingekocht (een knelverband dat om een arm of been wordt aangelegd om zeer ernstige bloedingen te stoppen). De medische hulpmiddelen gaan, samen met een partij houdbaar voedsel, sokken en dekens, morgen op transport naar dezelfde bestemming in Lviv.

Arnhem: 340 vluchtelingen op cruiseschepen

In Arnhem coördineert het Leger des Heils in opdracht van de gemeente Arnhem de opvang van 340 Oekraïense vluchtelingen op twee cruiseschepen. Dit doen we niet alleen, we werken samen met het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en diverse lokale samenwerkingspartners. Tot nu toe zijn al 126 vluchtelingen gehuisvest en wordt door middel van vraag en aanbod gekeken naar wat er nodig is om deze mensen zo goed mogelijk te helpen. “Het is mooi om te zien dat de mensen die wij opvangen zelfredzaam zijn en zelf ook willen helpen waar ze kunnen,” aldus regiomanager Robert Paul Fennema van het Leger des Heils.

Nood neemt toe

Het aantal slachtoffers en vluchtelingen neemt toe. In de afgelopen periode zijn zo’n 2,5 miljoen mensen de grens met buurlanden over gevlucht. In zowel Oekraïne als de buurlanden – ook in Rusland! – blijft het Leger des Heils actief om mensen te helpen en ondersteunen. We blijven humanitaire en pastorale hulp bieden, terwijl de nood en het aantal ontheemden toenemen.

Wat heeft het Leger des Heils gedaan

Om een idee te geven van wat het Leger des Heils in Oekraïne de afgelopen twee weken heeft gedaan: meer dan 3.000 warme maaltijden verzorgd, zo’n 1.600 voedselpakketten uitgedeeld, honderden mensen voorzien van schoon drinkwater, hygiëneproducten en medicamenten. Ongeveer 1.500 volwassenen en bijna 400 kinderen hebben onderdak gekregen bij locaties van het Leger des Heils. Via eigen transport, zijn ongeveer 250 mensen, voornamelijk moeders met kinderen, in veiligheid gebracht. En niet alleen de eigen staf is actief in de door oorlog getroffen gebieden, ook ruim 400 vrijwilligers helpen waar ze kunnen.

Vrijwilligers gezocht!

Om al het extra werk met betrekking tot vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te kunnen leiden, hebben we veel vrijwilligers nodig. Meld je aan via www.legerdesheils.nl

Gebed blijft nodig

Het blijft natuurlijk ook enorm belangrijk om de situatie en getroffenen in gebed bij God te brengen. Er zijn online gebedsmomenten gepland op de maandagen 21 maart, 28 maart en 4 april. We beginnen om 20.00 uur en eindigen de gebedstijd om ongeveer 20.45 uur. Bid je met ons mee?

Kleding

Kleding en textiel blijven welkom in onze kledingcontainers en inzamelpunten in Nederland – www.reshare.nl Wij regelen de sortering en zorgen dat het op de juiste plek komt.

Financiële steun

Wil je helpen met een financiële bijdrage? Maak dan gebruik van onze donatiepagina: www.legerdesheils.nl

Leger des Heils
Leger des Heils
17-03-2022
Hulpverlening
https://www.legerdesheils.nl/artikel/liveblog-oekraine

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies