MENU
ZOA collecteweek: 12000 collectanten in actie voor mensen op de vlucht

ZOA collecteweek: 12000 collectanten in actie voor mensen op de vlucht

28 maa

Van 28 maart tot en met 2 april gaan zo’n 12.000 collectanten van ZOA de deuren langs om geld op te halen voor mensen op de vlucht. Coördinator van de collecteweek Jacqueline Kooistra is blij dat dit weer kan: “Na twee jaar van online collecteren kunnen we nu weer de straat op. Het persoonlijke contact is toch onvervangbaar.”

Sinds we de beelden uit Oekraïne kennen, is vluchten geen ver-van-ons-bed-show meer. Toch zijn we ons er soms niet van bewust dat ook in landen als Irak en Ethiopië miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld. ZOA maakt geen onderscheid en helpt ook vluchtelingen waar minder media-aandacht voor is. Kooistra: “Met de opbrengst van de collecte kunnen we noodhulp bieden in vijftien crisisgebieden over de hele wereld. Daarnaast helpen we mensen bij de wederopbouw van hun land.”

Ambassadeurs
De opbrengst van de collecte is cruciaal voor het werk van ZOA. De afgelopen twee jaar heeft de organisatie daarom geïnvesteerd in online collecteren. Toch ziet Kooistra meerwaarde in de huis-aan-huiscollecte. “Vaak gaan mensen vragen stellen, waardoor er een klein gesprekje ontstaat. Zo kunnen we het verhaal van ZOA vertellen.” Het was na twee jaar zonder huis-aan-huiscollecte best spannend of er weer voldoende mensen geworven konden worden. Kooistra: “We zijn bijzonder blij met al die mensen die vrijwillig hun tijd en energie geven en weer klaar staan voor mensen op de vlucht. Het zijn onze ambassadeurs, we zijn ongelooflijk trots op hen!”

Hybride collecteren
ZOA kiest dit jaar voor een hybride aanpak waarbij zowel online als huis-aan-huis wordt gecollecteerd. Kooistra: “Onze collectanten lopen redelijk verspreid over Nederland, maar we hebben geen landelijke dekking. Dus mensen die geen collectant aan de deur krijgen, maar wel graag geven, kunnen doneren via zoa.nl/collecteweek. Ook kun je via de website zelf een online collectebus aanmaken, en die uitzetten in jouw eigen netwerk.”

Over ZOA
We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten en hen daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden. De ruim 1000 medewerkers zijn werkzaam in 15 landen over de hele wereld– vanuit een christelijke motivatie. Kijk voor meer informatie op www.zoa.nl.

Datum: 28 maart 2022
Auteur: ZOA
Foto: ZOA – Lieuwe de Jong
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: