MENU
Ontroerend: Man speelt piano bij de Pools-Oekraiense grens

Ontroerend: Man speelt piano bij de Pools-Oekraiense grens

30 maa

Een man speelt spontaan op een piano bij de Pools-Oekraïense grens om vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Noodhulporganisatie Medair start met het verlenen van psychologische en psychosociale zorg (MHPSS) in Polen en Oekraïne om families te helpen die getroffen zijn door het conflict.

“De situatie verandert snel. Mensen moeten halsoverkop vluchten voor het geweld, afscheid nemen van familieleden en beginnen aan lange, gevaarlijke reizen. Dat heeft een enorme impact op hun psychische gesteldheid”, zegt Riët Kroeze, senior adviseur psychologische en psychosociale zorg bij Medair. “Door aan het begin van een crisis psychologische hulp te bieden, kunnen mensen beter verwerken wat hen overkomt en dat vermindert stress. Hierdoor herstellen ze sneller na een traumatische ervaring.”

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft trauma aangemerkt als een kritieke nood voor de mensen die door het conflict in Oekraïne getroffen zijn.

Trainen
In Polen gaat Medair vrijwilligers trainen en begeleiden die psychische hulp geven in de opvangcentra voor vluchtelingen. Als meer specialistische hulp nodig is, verwijst Medair mensen door en zorgt dat deze hulp beschikbaar is. Medair gaat verder werken aan meer aandacht voor het belang van psychische zorg en wil mensen weerbaarder maken tegen traumatische gebeurtenissen. Voor deze activiteiten werkt Medair samen met twee organisaties: Arq International en Sounds of Change.

Zorg
“In Oekraïne en in Polen is er goed werkende psychologische zorg, maar omdat de vraag steeds meer toeneemt, kan de zorg het niet aan”, aldus Kroeze. “Doordat we samen met onze partners gespecialiseerde training en ondersteuning geven, kunnen we de psychische zorg die nodig is overeind houden, zonder dat we iets dubbel doen of ten koste van de bestaande zorg laten gaan.” Naast ondersteuning van de psychische zorg, zorgt Medair ook voor de aanvoer van hulpgoederen in de opvangcentra voor vluchtelingen in zowel Polen als Oekraïne.

Cijfers
Op het moment van schrijven zijn meer dan drie miljoen mensen vanuit Oekraïne gevlucht naar omliggende landen. Polen heeft sinds 24 februari 2022 zo’n 2 miljoen vluchtelingen opgevangen. In Oekraïne zelf zijn ongeveer 6,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Naar schatting hebben 12 miljoen mensen acute noodhulp nodig.

4.019.287 Oekraïense mensen vluchten
Polen // 2.336.799
Roemenië // 608.936
Moldavië // 387.151
Hongarije // 364.804
Rusland // 350.632
Slowakije // 281.172
Belarus // 10.902

Gebedspunten:
• Blijf bidden voor de gevluchte Oekraïeners en bid voor de noodhulpteams in Polen en Oekraïne.
• Bid voor de Medair-collega's in het veld die hun werk verrichten vaak onder moeilijke omstandigheden.
• Bid voor de mensen die lijden door honger, in bijvoorbeeld Madagaskar, Jemen en Afghanistan.
• Bid voor de kantoorstaf en vrijwilligers die zich inzetten voor het werk van Medair.

Datum: 30 maart 2022
Auteur: Medair
Foto: Videostill - Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: