MENU
Help Moldavie om de vele vluchtelingen onderdak te geven

Help Moldavie om de vele vluchtelingen onderdak te geven

11 apr

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de Russische invasie in OekraÔne rampzalige gevolgen heeft. Honderdduizenden OekraÔners voelen zich niet veilig in hun vaderland en zijn op de vlucht geslagen richting het westen. We zien kilometers lange rijen vluchtende mensen. Ze zijn bang, radeloos en op zoek naar rust en veiligheid voor henzelf en voor hun kinderen. Daarom wil Mensenkinderen niet machteloos toekijken, maar helpen waar we kunnen.

Samen met onze partners ter plekke in MoldaviŽ helpen we de vluchtelingen die uitgeput de grens overkomen met warme dekens, voedsel (warme maaltijden, fruit, babyvoeding etc.), luiers, hygiŽnische producten, tenten en het zoeken naar een plek om te verblijven.

Stefanie, ťťn van de partners van Mensenkinderen in MoldaviŽ, vertelt hoe druk kerken zijn met het regelen van opvang en voedsel voor vluchtelingen. Net als in Nederland hebben ze ook in MoldaviŽ te maken met hoge brandstofkosten en stijgende kosten van levensmiddelen:

ĎVanmorgen werd ik gebeld door een kerk in Balti, zij vervoeren mensen met busjes van grens naar grens in het noorden van MoldaviŽ. Hun grootste nood is transportkosten. Er zijn lange rijen in het noorden bij de grens en 3x per dag rijden ze met busjes heen en weer en brengen ze mensen naar een onderdakadres. Als ze meer geld hebben kunnen ze meer busjes inzetten en staan mensen niet in de kou. We hebben hen gesteund met jullie eerste donatie voor noodhulp. Maar er is meer nodig.

Een kerk die in het noorden vluchtelingen opvangt en kerken in de regio Ungheni hebben we geholpen bij het kopen van levensmiddelen, dekens en medicijnen. Kortom, al het geld is op... mocht het mogelijk zijn dan ontvangen we graag meer steun. We gaan dat geld opnieuw gebruiken om verschillende kerken die in MoldaviŽ vluchtelingen opvangen te ondersteunen. Ik hoor het wel wat mogelijk is.í

Partner Operatie Mobilisatie Moldova (OMM) van Mensenkinderen kreeg bezoek van de president van MoldaviŽ. Hij bezocht ťťn van de hulptenten van OMM aan de grens met OekraÔne. Hij prees de hulp van de kerken in deze crisissituatie: ďAls de lokale kerken geen actie hadden ondernomen, dan was er bijna geen hulpverlening geweest.Ē OMM vervult door haar contacten met vele tientallen lokale kerken verspreid over heel MoldaviŽ een cruciale rol bij de hulpverlening. Mensenkinderen helpt OMM bij hun waardevolle werk.

Veel Moldaven zijn, hoewel ze zelf arm zijn, bereidwillig en heel erg gastvrij; ze bieden deze angstige mensen onderdak. Maar deze Ďlastí kunnen ze niet alleen dragen. Daarom wil Mensenkinderen hen ondersteunen zodat ze de vele vluchtelingen kunnen blijven opvangen en de vele extra monden kunnen blijven voeden.

Informatie over Mensenkinderen
Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding. Mensenkinderen is in navolging van Jezus Christus (Mattheus 9: 35-36) bewogen met de allerarmsten in AlbaniŽ, ArmeniŽ en MoldaviŽ en wil hulp bieden door mensen in Nederland bewust te maken van de grote nood en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van Mensenkinderen zodat de allerarmsten gesteund en bemoedigd worden door de Blijde Boodschap en barmhartige daden.

--------------

Overheid: Nederland geeft extra steun aan MoldaviŽ voor opvang van vluchtelingen uit OekraÔne
Nederland schiet MoldaviŽ te hulp bij de opvang van mensen die op de vlucht slaan voor de oorlog in OekraÔne. Minister Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) maakte vrijdag tijdens een bezoek aan Chisinau bekend hiervoor extra geld beschikbaar te stellen. Met de nieuwe bijdrage van Ä 10 miljoen helpt Nederland MoldaviŽ bij het financieren van de kosten van de opvang.

Het geld is onder andere bestemd voor de organisatie van opvangcentra en voor voedsel, water, medische zorg en onderwijs voor de vluchtelingen. Nederland geeft zo gehoor aan de oproep van de Moldavische overheid om extra internationale bijstand.

Druk verlichten
MoldaviŽ heeft sinds het begin van de oorlog in OekraÔne een groot aantal vluchtelingen opgevangen. Minister Schreinemacher: ďWe moeten de druk op MoldaviŽ helpen verlichten. De gevolgen van de Russische agressie in OekraÔne worden ook hier hard gevoeld. Ik heb tijdens mijn bezoek aan MoldaviŽ de solidariteit met vluchtelingen uit OekraÔne gezien. De mensen doen wat ze kunnen. Maar het land loopt echt tegen de grenzen van zijn opvangcapaciteit aan.Ē

Een groot deel van de vluchtelingen reist vanuit MoldaviŽ door naar andere landen. Ongeveer 100.000 vluchtelingen, meer dan vier procent van de bevolking van MoldaviŽ, verblijven er momenteel. MoldaviŽ is een van de armste landen van Europa.

Extra steun
De bijdrage komt bovenop de bestaande steun van Nederland in deze crisis. Humanitaire organisaties van de VN en het Internationale Rode Kruis verlenen mede met Nederlandse bijdragen noodhulp aan de slachtoffers van de oorlog in OekraÔne, ook in de buurlanden.

Ook leverde Nederland eerder voor een half miljoen euro aan hulpgoederen voor de eerste opvang van OekraÔners in MoldaviŽ. Daarmee konden ongeveer 7.000 mensen worden geholpen met dekens, slaapzakken en tenten. Nederland zal daarnaast op korte termijn 500 vluchtelingen uit OekraÔne opvangen die nu in MoldaviŽ verblijven.

Minister Schreinemacher: ďOekraÔne en de buurlanden verdienen onze steun in deze moeilijke tijden. We helpen waar we kunnen en doen dit samen met onze partners en de EU.Ē

Dat gaat zowel over humanitaire hulp als over samenwerking op andere vlakken. Zo helpt Nederland MoldaviŽ bij het doorvoeren van justitiehervormingen. ďDoor de internationale steun bij de opvang van vluchtelingen, heeft MoldaviŽ ook weer meer financiŽle ruimte om door te gaan met de ingezette hervormingen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling, stabiliteit en welvaart van het landĒ, aldus de minister.

Chisinau
Minister Schreinemacher was vrijdag in de Moldavische hoofdstad Chisinau waar zij onder andere het opvangcentrum Moldexpo bezocht. Moldexpo, een congrescentrum aan de rand van de hoofdstad, is aan het begin van de oorlog in OekraÔne ingericht om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. De minister ontmoette daarnaast de Moldavische minister van Buitenlandse Zaken Nicu Popescu en de minister van Binnenlandse Zaken Ana Revenco. Aansluitend ging de minister in gesprek met de vertegenwoordigers van de Verenigde Naties in MoldaviŽ, Simon Springett en Francisca Bonelli.

Datum: 11 april 2022
Auteur: Mensenkinderen
Foto: Mensenkinderen
Website: http://www.mensenkinderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: