MENU
Bisschop: Niet knoeien met de eed

Bisschop: Niet knoeien met de eed

14 apr

“Het strijdt met het plechtige, symbolische karakter van de eed als iedereen daar zelf zijn eigen draai aan kan geven. Het mag ook gewoon niet. Daarom wil ik dat burgemeesters er nog eens op worden gewezen dat raadsleden en wethouders en mogelijk ook nog andere ambtsdragers zich houden aan de wettelijk voorgeschreven formulering.”

Dat zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Aanleiding voor zijn opmerkingen is het feit dat bij de beëdiging van nieuwe raadsleden in Tilburg en Bergen op Zoom raadsleden een ongeldige islamitische eed hebben afgelegd die afwijkt van de wettelijke tekst. Al eerder speelde deze kwestie. Toen oordeelde de Raad van State dat een andere eed of belofte dan die welke in de wet is vastgelegd, ongeldig is. In 2014 stond burgemeester Van Aartsen van Den Haag daarom niet toe dat een islamitisch kamerlid afweek van de tekst die is voorgeschreven.

De SGP vindt dat minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken erop moet toezien dat er geen ongeldige verklaringen worden afgelegd en dat gemeenten hier al helemaal niet zelf de ruimte voor mogen bieden. “In 2001 heeft de Raad van State duidelijk uitgesproken dat alleen de in de wet letterlijk voorgeschreven tekst mag worden gebruikt. Ik vind het vreemd dat er nu zelfs een burgemeester is die eigener beweging raadsleden aanbiedt om afwijkende teksten te gebruiken,” aldus Roelof Bisschop. “Daarom heb ik hierover bij de regering aan de bel getrokken door in schriftelijke vragen aan te dringen op het naleven van de eed.”

Datum: 14 april 2022
Auteur: SGP - Roelof Bisschop
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: