MENU
Het zal me aan niets ontbreken

Het zal me aan niets ontbreken

17 apr

Column - Afgelopen zomer zijn mijn vrouw en ik voor het eerst naar het 'beroemde-beruchte' eiland Sylt geweest. We hadden allebei in eerste instantie eerlijk gezegd nogal wat vooroordelen totdat we met de veerboot in List, in het uiterste noorden van het eiland, aankwamen. We begonnen onze fietstocht richting Sylter Ellenbogen en kwamen uit bij een werkelijk prachtig natuurgebied.

Het was nog vrij verlaten en we kwamen in de duinen heel wat schapen tegen, die heel tevreden en zelfverzekerd leken! Je kon zien: ze waren daar thuis en de herder komt kennelijk regelmatig kijken hoe het met ze gaat.

Toen ik naar de foto keek, moest ik denken aan het zo bekende eerste vers van Psalm 23: "De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets."

Deze Psalm wordt door sommige mensen als 'lichte kost' bestempeld. Vele jaren geleden zei een jonge christen het zo: "Als je ooit moet preken en je hebt niets bij de hand - Psalm 23 is altijd goed..."

De Psalm begint inderdaad haast te mooi: ... geen tekort, groene weiden, een plek om te liggen aan de beek en verkwikking voor de ziel...
Als ik er zo over nadenk, krijg ik een prachtig plaatje in mijn gedachten. Ik fantaseer een picknick in de stralen van de lentezon, aangename temperaturen en heerlijke koffie met een paar gevulde koeken. Het leven mag van mij zo eindeloos doorgaan...

Maar wat gebeurt er als het leven plotseling het tegenovergestelde wordt? Wat als de ideale situatie waarvan we even meenden dat we die verdienden als goede en trouwe christenen, plotseling "een dal vol schaduw van de dood" wordt? Bijvoorbeeld door een ernstig ongeval, een gevaarlijke ziekte, een aangezegd ontslag door je werkgever... En wanneer daarbij ook al onze gebeden niet beantwoord worden en je het gevoel krijgt dat ze niet verder reiken dan het plafond...

Ik heb zelf situaties in mijn leven meegemaakt waarin ik God vroeg: 'Heere, is uw woord nog steeds geldig? U zei in de Bijbel: het zal mij aan niets ontbreken - maar het ontbreekt mij op dit moment aan alles: moed, vertrouwen in U, levensvreugde, kracht...'

God zij dank - Gods beloften zijn niet afhankelijk van onze gevoelens! Het is Gods tegenstander, de duivel, die de moeilijke situatie in ons leven probeert te gebruiken om ons vertrouwen in God zoveel mogelijk in twijfel te trekken!

Zelfs in een dal vol schaduw van de dood zijn we nooit alleen! Onze God gaat met ons mee! Zelfs als we Hem niet meer kunnen zien – is HIJ er! Wat bij ons vroeger als kinderen eerbied en respect afdwongen: 'zijn stok en staf' - omdat die voor ons straf konden betekenen - gebruikt God voor onze bescherming! De herdersstaf met zijn haak: de Herder trekt er zijn schapen mee naar zich toe om ze te onderzoeken en eventueel te behandelen, en de sterke wandelstok is ook heel geschikt voor de verdediging!

David vertelde het heel aanschouwelijk in 1 Samuël 17:34 + 35: "... kwam er een leeuw of een beer die een schaap van de kudde wegnam, dan ging ik hem achterna, sloeg hem neer en redde het uit zijn bek. En als hij mij dan aanviel, greep ik hem bij zijn baard, sloeg hem neer en doodde hem.”

En omdat onze God onvoorstelbaar sterker is dan David, kunnen we ons in elke situatie stevig aan Hem vasthouden (ook al kan dat soms heel moeilijk zijn): het zal mij aan niets ontbreken! Dat staat er als een feit - omdat de Heer mijn Herder is!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Datum: 17 april 2022
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger
Website: http://www.christelijknieuws.nl/larskruger

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 juni 2022 Levend
26 juni 2022 Samenkomsten
20 juni 2022 Wat Compassion doet voor kinderen met ondervoeding
19 juni 2022 Omheining
12 juni 2022 Wat is liefde

Meer nieuws:

Levend
26 jun

Levend meer