MENU
Dankzij Operatie Mobilisatie ontvingen 18000 Oekrainers onderdak en Bijbels

Dankzij Operatie Mobilisatie ontvingen 18000 Oekrainers onderdak en Bijbels

15 apr

De werkers van OM zijn dag en nacht in touw en hebben al ruim 18.000 mannen, vrouwen en kinderen voorzien van voedsel, onderdak en Bijbels. Dagelijks passeren nog steeds honderden vluchtelingen de grens. Na een lange en stressvolle reis zijn zij compleet uitgeput.

Lianne
De OM-werkers die in Oekraïne zijn gebleven helpen de mensen door het uitdelen van voedsel, het voorzien van tijdelijk onderdak aan hen die naar het Westen reizen en het vervoeren van mensen naar veilige gebieden. We vertellen het verhaal Lianne, een Oekraïnse vrouw die samen met haar moeder en twee kinderen op de vlucht was. Zij beschreef de situatie in Charkov, één van de zwaarst getroffen steden.

In eerste instantie waren ze vastberaden om in hun huis te blijven. Maar toen ze de tanks door de straten zagen rijden, die lukraak op gebouwen schoten en alles op hun pad vernielden, besloten de familie om alsnog te vluchten. Eerst gingen ze te voet, maar uiteindelijk gaf iemand hun een lift naar een andere stad. De familie van Lianne zag op Facebook dat een werker van OM hulp aanbood, waarna ze contact opnam. Eenmaal aangekomen bij het ‘opvanghuis’, waren ze dolblij dat ze daar in alle rust konden bijkomen, genieten van een warme douche en van het eten. Op deze manier heeft het OM team honderden mensen zoals Lianne kunnen helpen.

Warme soep, dikke dekens en woorden van Leven
Het is mooi om te zien hoe op deze plaats de Heer aan het werk is. Voor mensen, door mensen. Daar waar het leed zo enorm en onmenselijk is, is Hij. En wij mogen helpen. Met gebed, maar ook heel praktisch aan de grens, met warme soep, dikke dekens en woorden van Leven. “De president van Moldavië zei dat als de kerk van Christus er niet zou zijn, dat er dan aan de grenzen niets gebeurde", vertelt Hans van Baaren, Europees veldleider van OM.

Jacek (OM Polen) staat aan die grens en mag elke dag dienen. “Een volger zijn van Jezus betekent ook dat je de mensen ziet. Oog hebt voor hun pijn. Dat je hen laat merken en voelen dat ze geliefd zijn.”

Meewerken?
Wil jij letterlijk Jezus’ handen en voeten zijn? Dat kan. OM-Polen zoekt mensen die voor 1 of meerdere weken willen helpen. Het gaat specifiek om het bijstaan van moeders met baby's en kinderen bij grensovergangen. Bezoek de website van Operatie Mobilisatie voor meer informatie.

Voorgang werk OM
Inmiddels zijn er sinds 24 februari meer dan 3,25 miljoen mensen op de vlucht geslagen naar veiliger gebieden van Oekraine en grensgebieden.

Onze teams in Polen, Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije konden snel inspelen op de nood van de vluchtelingen. Zij waren als een van de eersten ter plekke om aan de grens de plotselinge stroom van vluchtelingen op te vangen en in samenwerking met lokale gelovigen en kerken te voorzien in eerste levensbehoeften. We willen je vragen om aanhoudend te blijven bidden voor de situatie.

Tot op heden hebben onze werkers voor 100.000 mensen iets mogen betekenen, waarvan ruim 18.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn voorzien van voedsel, Bijbels, vervoer of onderdak. Velen van hen bieden we een ‘eerste’ veilige plek in hun doortocht. We zien dat deze crisis verschillende kerken en denominaties verenigt in hun inspanningen om vluchtelingen te helpen. Onze teamleden bieden niet alleen praktische hulp, maar gaan tevens gesprekken aan met degenen die lijden – troost en hoop biedend aan hen die rouwen om zoveel verlies.


Datum: 15 april 2022
Auteur: Operatie Mobilisatie
Foto: Operatie Mobilisatie
Website: http://www.operatiemobilisatie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: