MENU
GZB vraagt om gebed na aanval van rebellen op ziekenhuis in Congo

GZB vraagt om gebed na aanval van rebellen op ziekenhuis in Congo

05 mei

Afgelopen zondag was er een aanval van rebellen op het christelijke ziekenhuis in Congo waar zendingswerkers Mark en Corine Godeschalk werken. Gelukkig is deze aanval afgeslagen, maar de situatie blijft dreigend. Mark Godeschalk (foto) is arts in het ziekenhuis in Lolwa.

In het oosten van Congo is er al jarenlang de dreiging van aanvallen door groepen rebellen. Dat heeft ook invloed op het werk van de GZB in dat land. Zo werd vorig jaar één van de ziekenhuizen waar de GZB bij betrokken is, aangevallen en in de brand gestoken. In april nam ook de dreiging toe in de buurt van Lolwa, waar de familie Godeschalk in het ziekenhuis werkt.

Betere gezondheidszorg
Mede dankzij de inzet van Mark en Corine Godeschalk en met hulp van EO Metterdaad is de zorg in het ziekenhuis in Lolwa de afgelopen jaren enorm verbeterd. Met beperkte middelen kan het medisch team voor veel mensen van betekenis zijn. Het was voor de familie Godeschalk echter niet langer verantwoord om te blijven; 11 april zijn zij met een vliegtuig van MAF naar Bunia vertrokken. Vanuit het vliegtuig zagen ze grote groepen vluchtelingen uit de richting van de rebellen komen.

Aanval afgeslagen
De weken erna was er de voortdurende dreiging dat Lolwa zou worden aangevallen. Vorige week vroeg de GZB dringend om gebed omdat rebellen op weg waren naar het dorp en zij het vooral ook op het ziekenhuis leken te hebben voorzien om hun eigen gewonden te kunnen behandelen. De GZB vroeg om te bidden om Gods bescherming voor zowel de bewoners van Lolwa, de vele vluchtelingen en het ziekenhuis. Afgelopen zondag 1 mei is het dorp helaas toch aangevallen. Deze aanval is echter door Congolese militairen afgeslagen! Juist een paar dagen daarvoor waren er meer en beter getrainde militairen in Lolwa aangekomen. Voor zover bekend zijn er geen ernstige gewonden of doden gevallen onder bewoners of vluchtelingen. Van eventuele slachtoffers onder militairen en/of rebellen is niets bekend. Het ziekenhuis in Lolwa is ook ongedeerd gebleven.

Blijven bidden voor Congo
Er is tijdens de aanval veel gebed geweest. Dat de aanval is afgeslagen is door alle betrokkenen als een wonder beleefd en als een verhoring van gebeden. Tegelijkertijd is de dreiging nog steeds groot. De GZB vraagt om voortdurend gebed voor deze situatie! Voor de achtergebleven mensen in Lolwa, maar ook voor Mark en Corine Godeschalk en hun kinderen. Het is niet de eerste keer dat ze geëvacueerd moesten worden. Bid om een einde aan het geweld.

Over de GZB
Het is het verlangen van de GZB om mensen over de hele wereld te bereiken met het Evangelie. We willen werken aan gemeenten waar iedereen welkom is, waar mensen groeien in geloof, waar oog is voor elkaar en voor kwetsbare groepen in de samenleving. Kijk voor meer info op www.gzb.nl

Datum: 5 mei 2022
Auteur: GZB - Gerdi van Eck
Foto: GZB
Website: http://www.gzb.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: