MENU
Vrijheid vieren

Vrijheid vieren

07 mei

Column - Sinds twee jaar is het weer mogelijk. En er werd enorm gebruik van gemaakt. Op allerlei manieren, met grote festivals in verschillende plaatsen, werd de vrijheid weer gevierd. Zoals mijn 86-jarige moeder zei: het is weer net als toen de oorlog afgelopen was. Ook toen werd er uitbundig feest gevierd. Jarenlang was dat niet mogelijk geweest. Maar toen het weer kon, werd er feest gevierd als nooit tevoren. Het leek alsof er geen einde aan kon komen.

Vrijheid is ook om te vieren. Een kostbaar goed, waar we zuinig op moeten zijn. Ieder jaar staan weer stil bij hen die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. Voor velen zijn de herinneringen aan die periode nog steeds pijnlijk. Schuurt het. Wordt er met gemengde gevoelens teruggekeken op een inktzwarte periode.

Sinds februari is alles veranderd. Vrijheid is een relatief begrip geworden. Er zijn voorwaarden voor nodig. Respect en wederzijds begrip. Acceptatie. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De beelden en berichten van de afgelopen maanden maken temeer duidelijk dat er in deze wereld een enorm krachtenspel gaande is. Honger naar macht. Dreiging met kernwapens. Opeens is de klok teruggezet en bevinden we ons weer in de koude oorlog. Oost tegen West. De tegenstellingen waren sinds vele jaren bedekt onder een dikke laag stof. Maar opeens is al het stof verdwenen en komen de verschillen levensgroot naar voren.

Het is volstrekt onzeker hoe deze situatie zich zal ontwikkelen. Iedereen hoopt dat het einde van de agressie snel inzicht komt. Maar misschien wordt er nog een tandje bij geschakeld? Wie zal het zeggen? Wat is de rol van deze escalatie in Gods plan met de wereld? Hoe moet ik mij verhouden tot de dingen die gebeuren? Wat kan ik eraan doen op de plek waar ik ben? Helpen waar het kan. Niet wegkijken van het grote persoonlijke leed. Bidden om vrede en met groot verlangen uit te zien naar de komst van de Vredevorst.

Frans Brouwer
Frans Brouwer woont in Sappemeer en werkt als manager Quality Assurance bij Ardena. Je kunt ook bij hem terecht voor een coachtraject omtrent levensvragen. Hij is getrouwd met Anneke en de trotse opa van een kleinzoon. Frans is een levensgenieter en een muziekliefhebber. De afgelopen jaren is hij ernstig ziek geweest, hij kreeg de diagnose beenmergkanker (multipel myeloom) en die periode was heftig. Gelukkig gaat het nu bijzonder goed met hem en is de ziekte onder controle. Hij is dankbaar dat hij zijn leven weer heeft kunnen oppakken. Frans is als oudste/opziener verbonden aan de Stadskerk in Groningen.

Datum: 7 mei 2022
Auteur: Frans Brouwer
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christelijknieuws.nl/fransbrouwer

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

26 juni 2022 Levend
26 juni 2022 Samenkomsten
20 juni 2022 Wat Compassion doet voor kinderen met ondervoeding
19 juni 2022 Omheining
12 juni 2022 Wat is liefde

Meer nieuws:

Levend
26 jun

Levend meer