MENU
Kinderweek: Een zorgeloze tijd voor getraumatiseerde kinderen

Kinderweek: Een zorgeloze tijd voor getraumatiseerde kinderen

16 mei

Kinderen in Moldavië begrijpen niets van de ‘schietoorlog’ zoals sommigen van hen de oorlog in Oekraïne noemen. Maar ze worden er elke dag mee geconfronteerd. Ze zien overal vluchtelingen uit Oekraïne. Sommige vluchtelingen wonen zelfs bij hen in huis.

Veel schoolklassen zijn uitgebreid met kinderen van vluchtelingen die soms de meest verschrikkelijke verhalen vertellen van wat ze hebben gezien en meegemaakt. Ook merken de kinderen dat hun ouders bang zijn én dat ze armer worden: er staat bijvoorbeeld veel minder eten op tafel dan vroeger. Dat komt door de almaar stijgende prijzen en omdat er meer monden gevoed moeten worden omdat ze vluchtelingen herbergen.

Kinderen in Nagorno-Karabach en Armenië
Kinderen uit Nagorno-Karabach hebben ook vreselijke dingen meegemaakt. Eerst was er corona, waardoor ze niet naar school konden. Daarna was er die vreselijke oorlog met Azerbeidzjan. En er zijn ook nu nog regelmatig beschietingen. Tijdens de oorlog werden duizenden kinderen uit hun vertrouwde omgeving verdreven, ze moesten samen met hun ouders vluchten naar Armenië om hun leven te redden. Alles moesten ze achterlaten. Veel kinderen raakten ook hun vriendjes kwijt omdat de vluchtende gezinnen over heel Armenië verspreid werden. Daarnaast hebben talloze kinderen hun vader en broers verloren; die zijn gesneuveld in het oorlogsgeweld. Andere kinderen zagen vader of broer gewond of gehandicapt van het front terugkeren. Gezinnen zijn ontheemd en worden getekend door groot verdriet. Het is vreselijk traumatisch als je dit als kind allemaal moet meemaken.

Sterk door Soep, Sport en Spel
Vanwege al deze spanningen wil Mensenkinderen de kinderen in Moldavië en Armenië helpen en hen even uit de sombere en depressieve sfeer halen. We gaan voor hen speciale kinderweken organiseren. Tijdens zo’n kinderweek krijgen de kinderen goed en gezond voedsel, er worden spelletjes gedaan, er wordt geknutseld, er wordt gezongen, er worden Bijbelverhalen verteld en ze worden begeleid door kinderpsychologen. De kinderen zijn weg uit de dagelijkse misère en kunnen weer even zorgeloos kind zijn. Met andere woorden: we maken ze weer Sterk door Soep, Sport en Spel. Een kinderweek kost € 10,- per kind per dag en € 70,- voor één week.

Informatie over Mensenkinderen
Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding. Mensenkinderen is in navolging van Jezus Christus (Mattheus 9: 35-36) bewogen met de allerarmsten in Albanië, Armenië en Moldavië en wil hulp bieden door mensen in Nederland bewust te maken van de grote nood en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van Mensenkinderen zodat de allerarmsten gesteund en bemoedigd worden door de Blijde Boodschap en barmhartige daden.

Datum: 16 mei 2022
Auteur: Mensenkinderen - Jolanda Heldoorn
Foto: Mensenkinderen
Website: http://www.mensenkinderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: