MENU
Altijd daar en altijd dichtbij

Altijd daar en altijd dichtbij

29 mei

Column - Het was een mooie, heldere winterochtend een paar maanden geleden, het had een beetje gevroren en de zon kwam langzaam op. Ik was weer eens in Rieselfelder en kwam op tijd bij de eerste observatiehut aan om de zon te zien opkomen. De zonsopgang was mooier dan ik had verwacht en dus nam ik wat foto's.

Korte tijd later vlogen de eerste ganzen van hun slaapplaats op het meer naar de voederplaatsen en sommigen waren zo vriendelijk om vlak langs de observatiehut te vliegen.

Later, toen ik de foto's later bekeek, moest ik denken aan enkele verzen uit Psalm 139: "Waar kan ik Uw Geest ontgaan, waar Uw aangezicht ontvluchten? ... Nam ik vleugels van de dageraad, woonde ik aan het einde van de zee, ook daar zou Uw hand mij leiden en Uw rechterhand mij vasthouden." (Vers 7, 9 + 10)

Beangstigend?
Toen ik deze Psalm las, was mijn eerste gedachte dat de eerste 12 verzen best ingrijpend zijn, of zelfs een beetje beangstigend, omdat ik me als lezer plotseling realiseer dat er Iemand is die niet alleen ieder mens door en door kent - beter dan een moeder haar kind kent. Omdat God zelfs mijn meest geheime verlangens kent, Hij kent mijn motieven - waarom ik iets doe of waarom ik iets niet doe, en Hij kent zelfs al mijn gedachten voordat ze zelfs maar in mijn hoofd opkomen.

Geruststellend
Als ik er nu goed over nadenk, vind ik deze verzen helemaal niet meer beangstigend, integendeel! Als de God die mij door en door kent mij onbeperkte vrede en vergeving biedt door het kruis van Golgotha, als Jezus daar stierf voor mijn schuld en zonde, dan hoef ik niet bang te zijn dat mij later iets te binnen schiet waardoor ik plotseling onaanvaardbaar zou kunnen worden voor God. Want op het moment dat God jou en mij als Zijn kinderen aannam, wist Hij precies met wie Hij zich inliet. Lees het vijfde vers en vergelijk het met wat Jezus zei in Johannes 10:28: "Niemand zal ze uit mijn hand rukken."

Elk moment dichtbij
En dan zijn er nog de hierboven geciteerde verzen, die ons eraan herinneren hoe dicht God bij ons is, elk moment! Hoe vaak vergeten we dat eigenlijk? Als alles in het leven op rolletjes loopt, zijn we heel zeker van Gods aanwezigheid. Maar als we tijden van tegenspoed meemaken, hoe is dat dan? Hoe vaak ontbreekt het ons niet aan geloof dat God dan heel dicht bij ons is? En, net zo belangrijk - zijn wij dan bereid om te vertrouwen op Zijn nabijheid, ook al zal onze nood niet onmiddellijk eindigen?

Concreet
Concreet: als we naar het ziekenhuis moeten - de Heer is er; als we een operatie moeten ondergaan - de Heer is er in de operatiekamer en ook op de intensive care; als we een vervelend gesprek moeten voeren - de Heer is er; ook tijdens tentamens op school, ook thuis, als de kinderen ziek zijn en huilen en zo zijn er nog eindeloos veel meer voorbeelden!

Beter af
Wij zijn niet beter dan de mensen om ons heen die zonder God willen leven - maar wij zijn beter af! Omdat onze God ons precies kent en altijd dicht bij ons is! Wij kunnen op Hem vertrouwen, absoluut, zelfs als Hij een van onze plannen in ons leven verhindert!

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Datum: 29 mei 2022
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger
Website: http://www.christelijknieuws.nl/larskruger

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

7 augustus 2022 God werd arm voor ons
7 augustus 2022 Niet los verkrijgbaar
31 juli 2022 Dan zullen ze weten
24 juli 2022 Levend water
24 juli 2022 Leven met beperking