Shafqat en Shagufta en het Europees Parlement

Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel ontmoeten Europarlementariërs die zich tijdens hun gevangenschap in de dodencel hebben ingezet voor hun vrijlating. Van links naar rechts; Peter van Dalen (ChristenUnie, Europarlement), Saif Ul Mulook (advocaat), Jan Dirk van Nifterik (Hulp Vervolgde Christenen), Jean Paul van de Walle (Alliance Defending Freedom), Bert Jan Ruissen (SGP, Europarlement), Joel Voordewind (oud-Kamerlid) en Joseph Janssen (Voice For Justice).

Elke dag kon de laatste zijn, zo vertelden Shafqat en Shagufta in het Europees Parlement woensdag 18 mei tijdens een presentatie die onder andere door Jubilee Campaign en Peter van Dalen (ChristenUnie, Europarlement) georganiseerd was. Het aangrijpende verhaal van een echtpaar, met vier jonge kinderen, waarvan de man al in een rolstoel zat. Zij werden tot de doodstraf veroordeeld op valse beschuldiging van godslastering in Pakistan en zaten acht jaar in de dodencel voordat ze werden vrijgelaten.

Internationale druk helpt

Shagufta vervolgt: ‘Ze dreigden mij naakt over straat te laten lopen als Shafqat niet zou bekennen dat hij de tekstberichten had gestuurd. Shafgat werd aan zijn benen opgehangen en gemarteld. Toen de doodstraf werd uitgesproken door de rechter stortte onze wereld in. Hoe zou het verder moeten met onze kinderen?’, aldus Shagufta.

Ze houdt het even niet meer droog. Al het verdriet en de pijn komen weer naar boven. Hun advocaat Saif Ul Mulook doet zijn verhaal. Na het bestuderen van de zaak wist hij al: dit deugt niet. Met gevaar voor eigen leven, nam hij de zaak aan. Door internationale actie nam de druk toe om uiteindelijk tot vrijspraak te komen. Samen met Jubilee Campaign, stelde ik (joël voordewind) de zaak aan de kaak in het Nederlands parlement en startten we een actie. Binnen twee weken verzamelden we 20.000 handtekeningen die we vervolgens aan de Pakistaanse ambassadeur in Den Haag aanboden. Tegelijk diende Peter van Dalen in het Europees Parlement een resolutie in om de druk op Pakistan te vergroten om Shagufta en Shafqat vrij te laten. Nu, een jaar later, zijn ze vrij! Het laat zien dat internationale druk en acties kunnen helpen.

VN-resolutie

Alhoewel zij nu vrij zijn, horen we alweer van de advocaat, dat het volgende slachtoffer van de Pakistaanse blasfemiewetten, ook genaamd Shagufta, vastzit op verdenking van godslastering. Zo zitten er in Pakistan alleen al nog circa 1.200 mensen, christenen maar ook moslims, vast op valse beschuldigingen van godslastering. Ik trek dan ook samen met Jubilee Campaign op om dit najaar in de VN een resolutie aangenomen te krijgen, om de twaalf landen die nu nog de doodstraf hanteren voor godslastering en afvalligheid, onder druk te zetten deze wetten af te schaffen. Inmiddels hebben al 52 landen toegezegd zich in te zullen zetten voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf voor godslastering en afvalligheid.

Uw steun en gebed is hard nodig en helpt om mensenlevens te redden als Shagufta en Shafqat. En meer, om wetten te veranderen. Al kunnen we het kwaad niet uitroeien, met acties, politieke druk en gebed kunnen we het wel indammen!

Jubilee Campaign – Joel Voordewind
Jubilee Campaign
28-05-2022
Buitenland
https://www.jubileecampaign.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies