MENU
De vergeten kinderen van Armenie

De vergeten kinderen van Armenie

14 jun

Het is nauwelijks voor te stellen, maar de ouders van de 11-jarige Edward hebben jarenlang zijn bestaan verborgen gehouden. Zelfs de naaste buren wisten niet dat Edward bestond. De reden? Edward is verstandelijk gehandicapt en zijn ouders schamen zich voor hem. Hij komt daarom zelden buiten, gaat niet naar school en doet de hele dag niets.

Edward is helaas niet het enige kind met een handicap dat verborgen wordt gehouden. Met name op het platteland van ArmeniŽ schamen ouders zich ervoor dat ze een gehandicapt kind hebben. Dergelijke kinderen worden afgewezen en verwaarloosd. Ook zijn er allerlei vormen van bijgeloof: ĎDat gezin heeft een gehandicapt kind; er zal wel een vloek op het gezin rusten, dus niet mee omgaan.í

Het grootste deel van de gehandicapte kinderen in ArmeniŽ gaat niet naar school. Scholen zijn er niet op ingericht; zo zijn er bijvoorbeeld geen hellingbanen voor rolstoelen en het onderwijzend personeel is er niet voor opgeleid. In heel ArmeniŽ is er in Yerevan slechts ťťn door de staat gesubsidieerd revalidatiecentrum waar kinderen met een handicap terecht kunnen. Het centrum heeft erg lange wachtrijen en voor arme mensen op het platteland is de reis naar Yerevan vaak te ver en te duur; met als gevolg dat een groot deel van de gehandicapte kinderen in ArmeniŽ geen professionele zorg ontvangt. Kinderen met een handicap hebben nauwelijks de mogelijkheid om een vak te leren zodat ze, wanneer ze volwassen zijn, zelf geld kunnen verdienen.

Mensenkinderen heeft hart voor mensen in nood, ook voor deze gehandicapte kinderen. Daarom bieden we sociale en praktische hulp aan veel gehandicapte kinderen in afgelegen gebieden door onder andere contact te leggen met sociale werkers en het geven van hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen en aangepaste bedden.

Daarnaast willen we in het Armeense dorp Vahagni in de provincie Lori een revalidatiecentrum realiseren waar kinderen met een handicap professionele hulp ontvangen als fysiotherapie, het leren van praktische vaardigheden, opleiding tot kleermaker of banketbakker geven. Een geschikt gebouw is inmiddels aangekocht. We geloven dat we met dit centrum vele tientallen gehandicapte kinderen in de provincie Lori uit hun isolement kunnen halen en hen de kans kunnen geven op een betere toekomst.

Help je ons, zodat we vele gehandicapte kinderen in ArmeniŽ kunnen helpen met praktische hulpmiddelen als rolstoelen, looprekken, bedden etc. en we het toekomstig revalidatiecentrum in Vahagni kunnen verbouwen en inrichten?

Datum: 14 juni 2022
Auteur: Mensenkinderen - Jolanda Heldoorn
Foto: Mensenkinderen
Website: http://www.mensenkinderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: