Slangen op de weg

Column – Soms lijkt dorheid en dood te overheersen in het leven van alledag. Zeker als je op het nieuws let. In Chicago een dodelijke schietpartij, in Japan een vermoorde oud-premier. Omgekeerde vlaggen in Nederland, als uiting van ongenoegen en een onbedoeld schot. En ondertussen staat de vakantie-uittocht weer voor de deur.

Aan de lange zwerftocht van Israël komt in ieder geval een einde. Er was voorzegd dat de hele oudere generatie zou sterven in de wildernis. De dood staat in het gedeelte van deze week dan ook centraal. Over die veertigjarige woestijnreis wordt in Numeri niet veel gezegd. Toch is de dood van Mirjam een stille hint naar het einde van die periode. Maar de dood is ook een probleem. De dood verontreinigt. Daarom kun je niet dichtbij Gods Woning komen. Er moet een gave rode koe geslacht en helemaal verbrand worden. Met de as wordt reinigingswater gemaakt. Wie verontreinigd is, wordt ermee besprenkeld.

En dan wordt er geklaagd om het gebrek aan water. God draagt de leiders op om tot een Rots te spreken, maar Mozes en Aäron verliezen hun geduld en slaan erop. Gevolg: ook zij blijven achter. Van de oudere garde zullen alleen Jozua en Kaleb nog het land Kanaän binnengaan.

De nieuwe generatie behaalt hun eerste overwinningen: drie koningen worden verslagen. Een voorsmaak voor wat komen gaat. Maar ondanks het succes liggen de gevaren op de loer. Ook zij worden ongeduldig als er weer een grote omweg gemaakt moet worden. Ze zijn het zat. Er klinken woorden tegen God en Mozes. Er verschijnen slangen. Een beet is dodelijk. Dan laat Mozes een koperen slang op een standaard zetten. Wie gebeten is, maar daarnaar kijkt, blijft leven.

Voor het huidige Israël zijn er ook genoeg slangen op de weg. De nieuw ingezworen demissionaire premier Lapid benoemde dat in zijn openingstoespraak: ‘De staat Israël is groter dan wij allemaal. Belangrijker dan wij allemaal. …Het is van degenen die er duizenden jaren van hebben gedroomd in de diaspora, en … van toekomstige generaties.’ Verder zei hij:

‘Israëli’s zullen altijd meningsverschillen houden, maar de vraag is hoe we ervoor zorgen dat ze ons niet beheersen. … De politieke sfeer wordt extremer, gewelddadiger en wreder en sleept de Israëlische samenleving mee. Dit moet stoppen en dat is onze uitdaging’.

Ook in Nederland liepen de meningsverschillen hoog op vanwege boeren en stikstof. Het wederzijds vertrouwen daalde tot het vriespunt. De sfeer al grimmiger. Hoe komen mensen weer bij elkaar? En hoe blijf je staande te midden van alle polarisatie? Genoeg slangen, ook op onze wegen dus. En dan is de enige optie is om te zien dat ons probleem geestelijk is. De oplossing is daar hoog aan die paal…

De Mensenzoon moet hoog verheven worden, zoals Mozes in de woestijn de slang omhooggeheven heeft, opdat iedereen die gelooft, in Hem eeuwig leven heeft. ~ Johannes 3:14-15

Want als het lichaam van wie onrein is al wordt gereinigd en geheiligd wanneer het besprenkeld wordt met het bloed van bokken en stieren of bestrooid met de as van een jonge koe, hoeveel te meer zal dan niet het bloed van Christus, die dankzij de eeuwige Geest zichzelf heeft kunnen opdragen als offer zonder smet, ons geweten reinigen van daden die tot de dood leiden, en het heiligen voor de dienst aan de levende God? ~ Hebreeën 9:13-14

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is Choekat (verordening, inscherping) en beslaat Numeri 19:1-22:1. Tekst en illustratie © Sybe de Vos | 9 juli 2022

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
09-07-2022
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies