MENU
Torenbouw van Babel

Torenbouw van Babel

17 jul

Column: Staan we aan de vooravond van een bijna voltooide nieuwe bouw van een toren van Babel? Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Terug in de tijd
Op de site van de NOS las ik de volgende woorden van de sterrenkundige Ewine van Dishoeck, die dertig jaar lang betrokken was bij de ontwikkeling van de Webb-telescoop. Deze telescoop stuurde onlangs spectaculaire beelden vanuit het heelal. Van Dishoeck zegt hierover: “We gaan echt terug naar de eerste sterren, het eerste licht, de eerste sterrenstelsels”, legt ze uit. “De telescoop zal dan tot 50 a 100 miljoen jaar na de oerknal komen. Webb gaat ons enorm veel leren over onze oorsprong.”

Babel
Bij het lezen van de tekst kwam mij een ander beeld voor ogen. In Genesis 11 lezen we over de torenbouw van Babel. Het doel van de torenbouwers was duidelijk: “Kom, laten wij voor ons een stad bouwen, en een toren waarvan de top in de hemel reikt, en laten we voor ons een naam maken” (vers 4). En God reageert daarop. Zijn reactie lezen we in vers 6: “Dit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn.” Daarop volgt het oordeel van God; verwarring alom.

Parallel
Mag ik een parallel trekken tussen het streven van de mens op dit moment met zijn Webb-project en de mensen van weleer met hun torenbouw-project? Stel dat dit mag, zou er dan weer een ingrijpen van God volgen?

Zou volgens mij zomaar kunnen.

Willem van Leiden

Datum: 17 juli 2022
Auteur: Willem van Leiden
Foto: videostill - AFP
Website: http://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

25 september 2022 Meerstemmig
25 september 2022 Voorwaarts
21 september 2022 Herfstgevoel
18 september 2022 Gelijkvormig
14 september 2022 We hebben elkaar nodig