MENU
Doorstoken

Doorstoken

23 jul

Column - Er woedt een enorme plaag over IsraŽl. 24.000 mensen sterven. Er is op grote schaal afgoderij gepleegd met Bašl Peor. De list van Bileam heeft gewerkt. Een aantal mannen is zojuist terechtgesteld. Mozes en de leiders van het volk huilen en rouwen bij de ingang van de Tabernakel. En dan...

... verschijnt er een belangrijk man uit de stam Simeon die nog even een Midjanitische voor de ogen van iedereen naar zijn tent brengt. Totaal Ďflabbergastedí staan de leiders als aan de grond genageld. Maar dan steekt iemand zijn nek uit. Zijn naam: Pinchas, zoon van Eleazar de hogepriester en kleinzoon van Ašron. Wat doet hij? Hij staat op, volgt de man en de vrouw tot in hun slaapvertrek en doorsteekt ze met een speer. Dan houdt de plaag op.

Niet bepaald een verhaal voor in de kinderbijbel. Was deze actie wel ok? Nam Pinchas het recht in eigen hand? Had hij niet op Mozes moeten wachten? Zulke acties kunnen heel fout uitpakken, toch?
We lezen het antwoord in Numeri 25:11
Pinchas Ö heeft Mijn grimmigheid over de IsraŽlieten afgewend, doordat hij zich in hun midden met ijver voor Mij heeft ingezet, zodat Ik de IsraŽlieten niet in Mijn naijver vernietigd heb.

Hij deed in ieder geval wat niemand op dat moment kon of durfde. Hij toonde ijver voor Gods zaak. Hij stak zijn nek uit door zijn eigen nek te riskeren. Wanneer je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, weet je wat er kan gebeuren. Hij nam het risico blijkbaarÖ

Zo kwam afgelopen dinsdag Meshi Ben Ami, fotograaf voor de IsraŽlische nieuwssite Ynet, in actie. Hij reed toevallig langs een stilstaande bus in de buurt van de noordoostelijke wijk Ramot in Jeruzalem. Een Palestijnse man uit Ramallah had met een schroevendraaier een medepassagier neergestoken, waarop de buschauffeur het voertuig stopte. Toen iedereen uitstapte kon de gewapende fotograaf de aanvaller neutraliseren. Een paar jaar geleden deed hij hetzelfde tijdens een ander steekincident.

Ook Nikki Haley liet deze week weer eens van zich horen. De voormalig Amerikaans ambassadeur voor de Verenigde Naties nam het in haar functie destijds regelmatig op voor de Joodse staat. In een toespraak hekelde Haley de regering-Biden voor de slappe houding ten opzichte van Iran. ĎIedereen weet wat Iran wil: kernwapens, om die tegen zowel IsraŽl als Amerika te gebruikení. Ook had ze geen goed woord over voor het hervatten van de financiŽle steun aan de Palestijnse Autoriteit. Haley sprak eerder deze maand in Iowa en zei dat ze in 2024 president wil worden Ďals het mij gegeven isí.

Verder maakte de staatsmedia in Rusland bekend dat de Russische regering de operaties van het Joods Agentschap wil gaan Ďontbindení. Als dat inderdaad het geval is, wordt het Russische Joden erg lastig, zo niet onmogelijk gemaakt om nog te kunnen emigreren naar IsraŽl. Het politieke besluit volgde op het aantreden van Yair Lapid als de nieuwe demissionaire premier van IsraŽl. Hij had zich kritisch uitgelaten over de Russische invasie in OekraÔne. Toch is het beleid van IsraŽl ten aanzien van OekraÔne onder Lapid eigenlijk niet veranderd, vanwege de precaire situatie in buurland SyriŽ. Maar ja, dat is blijkbaar politiekÖ

En wij? Temidden van dit alles mogen wij naar Hem kijken, die zich liet doden, ophangen en doorsteken om het oordeel van zijn volk af te wenden.
Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God. (HebreeŽn 12:2)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is Pinchas en beslaat Numeri
25:10-30:1. Tekst en illustratie © Sybe de Vos | 23 juli 2022

Datum: 23 juli 2022
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

24 september 2022 Daar staan we dan
17 september 2022 Hoe kom je binnen
10 september 2022 Hoe ben jij onderweg
3 september 2022 Wat jaag jij na
27 augustus 2022 Welke afslag neem je