ND geeft onjuiste en eenzijdige weergave van geschiedenis Israel

In het Nederlands Dagblad van 25 juli verscheen een opinieartikel van oud-diplomaat Erik Ader, met als titel ‘Israël hoofdschuldige in conflict door compromisloze houding van zionisten’. Naar aanleiding van dit artikel ontving de organisatie Christenen voor Israël veel verontruste reacties van ND-lezers. Dat deed Sara van Oordt besluiten om een reactie te sturen naar het Nederlands Dagblad, die echter niet geplaatst wordt in het dagblad. Daarom publiceerde de organisatie op 27 juli het artikel (inclusief bronvermeldingen) op haar eigen website. We citeren een paar alinea’s uit het artikel.

Het opinieartikel van Erik Ader (Nederlands Dagblad, 25 juli) bevat een onjuiste en eenzijdige weergave van de bijzonder complexe geschiedenis. Beginnend met de titel: ‘Israël hoofdschuldige in conflict door compromisloze houding van zionisten’. De leugens en onwaarheden in het artikel van Ader zijn naar mijn mening een venijnig vergif, ze maken elk opbouwend gesprek over Israël onmogelijk, aldus Sara van Oordt van de organisatie Christenen voor Israël.

In werkelijkheid heeft het Joodse en vanaf 1948 Israëlische leiderschap steeds (territoriale) compromissen voorgestaan. Na de anti-Joodse agressieoorlog van 1947/49 beheerden de Joden maar een klein deel van het hun aanvankelijk door de internationale gemeenschap toegezegde vestigingsgebied. Dat omvatte eerst ook de landstreken Judea en Samaria en het huidige Jordanië. Het waren ook na 1949 echter de Palestijnse Arabieren en de Arabische staten die stelselmatig een vreedzame oplossing afwezen en geweld gebruikten om de Joden te verdrijven. Dat is zonder moeite te verifiëren, maar Ader krijgt het omgekeerde afgedrukt.

Apartheidsstaat

Net als Van Agt typeert Ader Hamas als willige vredespartner en Israël als het tegenovergestelde. Net als Amnesty International noemt Ader Israël een ‘apartheidsstaat’, en hij beweert dat de Israëlische zionisten “misdaden tegen de menselijkheid bedrijven”, dat zij gewetenloze misdadigers zijn die hun tegenstanders systematisch uit de weg ruimen; en zelfs dat de zionisten verantwoordelijk zouden zijn voor de massale gedwongen uittocht na 1948 van Joden uit de Arabische wereld. Deze en andere geschiedvervalsingen en demoniseringen van Ader dienen om het bestaansrecht van de Joodse staat te ondermijnen.

Daarom deze tegenstem van de Palestijns-Arabische politicoloog Bassem Eid: “Terwijl landen in het Midden-Oosten vrede met Israël verwelkomen, grijpen sommige groeperingen een laatste kans om Israël af te schilderen als een apartheidsstaat. Deze bewering is ontkracht en de wereld kan de leugens van Amnesty International doorzien”.

Palestijns-Arabische politicoloog Bassem Eid:

“Deze bewering is ontkracht en de wereld kan

de leugens van Amnesty International doorzien.”

En deze van Dr. Martin Luther King: “Als mensen zionisten bekritiseren bedoelen ze Joden. Dan heb je het over antisemitisme”.

Vrede

Mijn hoop is dat er binnenkort vrede komt in Israël. Ik ben ervan overtuigd dat die vrede er alleen kan komen als de leugens ontmaskerd worden en als we als gelovigen onze opdracht serieus gaan nemen: om te bidden voor de vrede van Jeruzalem. Dan zal de Hemelse Vader echte shalom brengen.

Het volledige artikel van Sara van Oordt is na te lezen op de website van christenenvoorisrael en daar zijn ook alle geciteerde bronnen na te lezen.

Christenen voor Israel – Sara van Oordt
© Henk-Jan Oudenampsen
30-07-2022
Buitenland
https://www.christenenvoorisrael.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies