MENU
God werd arm voor ons

God werd arm voor ons

07 aug

Column - Friesland heeft een heel mooi nationaal park: De Alde Faenen. En zoals het een echt nationaal park betaamt, zijn er ook de zogenaamde "Big Five", behalve dan dat het geen olifanten, neushoorns of giraffen zijn (zoals in Afrika), maar wel aalscholvers, roerdompen of ooievaars. Aan de rand van het Eernewoude kwamen we bij een gebied waar in een vrij klein deel verschillende ooievaarsnesten te zien waren.

Er was een ooievaarsnest aan een eik bij de weg en daar tegenover was een weiland met pony's en in dit weiland was een vreemde ooievaar hooi aan het verzamelen om zijn nest te vullen. Maar de ooievaar, die zich de meester van het huis voelde, vond dat helemaal niet leuk en daarom vloog hij uit de boom naar beneden en verjoeg de brutale hooidief, die er snel met zijn prooi vandoor ging.

In dit verband moest ik denken aan een zin die onze Heer Jezus eens uitsprak Lucas 9:58: "De vossen hebben holen en de vogels van de lucht hebben nesten, maar de Mensenzoon (= Jezus Zelf!) heeft geen plaats om Zijn hoofd neer te leggen."

Is het niet zo dat wij vaak zo gemakkelijk zeggen: "God is arm geworden voor ons, opdat wij door Zijn armoede rijk zouden worden?" Beseffen wij dat Hij, onze Heer en Heiland, op deze aarde niet meer bezat dan de kleren die Hij droeg? Hij die deze aarde schiep door de kracht van zijn Woord, aan wie de hele schepping toebehoort, bezat niet eens een kussen.

Maar Hij klaagde daar nooit over, maar Hij sprak deze woorden tot een persoon die Hem koste wat kost wilde volgen. Zijn boodschap was duidelijk: als je Mij volgt, hoef je geen comfort te verwachten, maar Mij volgen kan je veel kosten! Hij zegt dit ook tegen twee anderen in Lucas 9:59-62, die nog zorgen hadden die zo belangrijk voor hen waren, dat zij die eerst wilden wegnemen voordat zij Hem gingen volgen. Maar Jezus zegt hun duidelijk dat de weg met Hem maar in één richting kan gaan: God gehoorzamen in alles en bouwen aan het Koninkrijk van God!

Eerlijk gezegd, als ik het zo schrijf, schaam ik me. Ik heb de uitspraak van mijn Heer en Verlosser goed begrepen, maar ik ben mij ook ten volle bewust van mijn zwakheid bij de uitvoering van deze opdracht. Er is zoveel dat belangrijk voor me is, zoveel dat mijn volle aandacht opeist, dat de Heere Jezus door mij maar al te vaak naar de achtergrond wordt geschoven...

Maar ik kan mezelf niet in eigen kracht veranderen, dat moet de Heere Jezus doen. En Hij wil mij veranderen, wil ons veranderen - ook al duurt het langer. Maar we moeten ook bereid zijn om ons door Hem te laten veranderen - zijn we dat?

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Datum: 7 augustus 2022
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger
Website: http://www.christelijknieuws.nl/larskruger

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

25 september 2022 Meerstemmig
25 september 2022 Voorwaarts
21 september 2022 Herfstgevoel
18 september 2022 Gelijkvormig
14 september 2022 We hebben elkaar nodig