Roelof Bisschop bezoekt boerenbedrijven in Drenthe

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop was vorige week vrijdag op werkbezoek bij twee agrarische bedrijven in Drenthe. Hij bezocht het biologische melkveebedrijf van Rienk Dekker naast Hoogeveen. De melkveehouder vertelde dat de prijs voor biologische melk nauwelijks hoger is dan de prijs die gangbare boeren krijgen. Dat maakt het lastig om het biologische verdienmodel rond te rekenen.

Ook ging het Kamerlid naar de zeugenhouderij van de familie Van Gorp in Dalen, winnaar van ‘het beste idee van varkensland 2021’. De ondernemers cracken of malen de grondstoffen (in plaats van hameren of pletten) en warmen het veevoer op. Het enzym fytase wordt actief en breekt fytinezuur af. Hierdoor worden mineralen veel beter opgenomen en wordt het voedsel veel beter verteerd. Dat zorgt voor een reductie van de ammoniakemissie, minder geuroverlast, beter verwerkbare mest en rustigere dieren.

De varkenshouders doen samen met een nabijgelegen melkveebedrijf ook onderzoek naar de scheiding van grassap en grasvezel. Het grassap met onbestendig eiwit en veel aminozuren kan goed dienen als vervanging van de soja in varkensvoer. De grasvezel als voer voor de koeien zorgt voor veel minder ammoniakemissie bij de melkveestapel, omdat het vooral bestendig eiwit bevat. Kortom, een win win die perspectief biedt.

De ondernemers pleiten voor vervolgonderzoek om de positieve effecten van de voermaatregelen beter in beeld te brengen. Daar is steun van de overheid voor nodig. De SGP maakt zich hier graag sterk voor.

SGP – Roelof Bisschop
Videostill – SGP
30-08-2022
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies