Christelijk meisje van 12 jaar moet bij haar 40-jarige ontvoerder blijven

Pakistan – De rechtbank in Lahore besliste op 18 augustus 2022 dat het huwelijk tussen het 12-jarige christelijke meisje Zarvia Pervaiz en haar reeds getrouwde ontvoerder Imran Shahzad legitiem is. De rechtszaak tegen de 40-jarige moslimman werd met de steun van Jubilee Campaign aangespannen, nadat hij samen met zijn echtgenote het jonge meisje had ontvoerd en met haar was getrouwd.

Ook werd Zarvia na haar ontvoering gedwongen om zich te bekeren tot de islam om het “huwelijk” op basis van de in Pakistan geldende Sharia wetgeving te legitimeren.

In een telefoongesprek tussen Zarvia en haar ouders vertelde Zarvia dat Imran had gedreigd haar broers te vermoorden als ze zich niet zou bekeren tot de islam en met hem zou trouwen. Toch gunde rechter Sadaqat Ali tijdens de zitting niet meer dan twee minuten aan de advocaat van de familie om te bepleiten dat het hier om een gedwongen bekering en uithuwelijking ging. Zonder de zaak goed bestudeerd te hebben, besliste de rechter binnen enkele minuten dat Zarvia uit vrije wil was getrouwd. Volgens de islamitische wetgeving is een huwelijk van een 12-jarig meisje legitiem.

Het feit dat het getraumatiseerde meisje, onder dreiging van extreem fysiek en emotioneel geweld, zich aan de 40-jarige Imran had onderworpen, werd door rechter Ali niet meegenomen in zijn overweging. Op basis van de uitspraak moet Zarvia nu bij haar nieuwe ‘man’ blijven.

Sekshandel

De kans is groot dat Imran en zijn echtgenote onderdeel zijn van een prostitutie netwerk die meisjes als Zarvia ontvoeren en seksueel uitbuiten. Het komt in Pakistan regelmatig voor dat politie en justitie meewerken aan de ontvoering en uithuwelijking van jonge meisjes. De salarissen voor politieagenten en rechters zijn in Pakistan laag dus het is eerder regel dan uitzondering dat overheidsbeambten deelnemen aan criminele netwerken. De lucratieve ‘nevenactiviteiten’ zijn redelijk risicovrij omdat men zich altijd kan beroepen op de sharia wetgeving zoals dat ook in de zaak van Zarvia het geval is.

In Pakistan is er recentelijk nieuwe wetgeving ingevoerd waardoor een huwelijk van kinderen jonger dan 18 jaar nu in principe illegaal is. Toch passen veel rechters noch steeds de sharia wetgeving toe die stelt dat een meisje mag trouwen zodra zij menstrueert en in de pubertijd komt. Volgens de wetgeving die door de centrale regering is aangenomen, zouden deze misstanden in het Pakistaanse rechtssysteem niet meer voor mogen komen, maar in de praktijk zal het leeuwendeel van politie en justitie in deze diepreligieuze staat bij voorkeur toch nog steeds uitgaan van de islamitische wetgeving.

Zolang deze praktijken door de centrale overheid in Islamabad worden gedoogd en er internationaal geen aandacht is voor de misstanden, zal het misbruik van jonge christelijke meisjes in Pakistan ongehinderd door kunnen gaan.

Internationale druk

Het zijn vooral kinderen uit minderheidsgroepen die in Pakistan het slachtoffer zijn van mensenhandel. Als het aan de overheid ligt, is er weinig animo om de strijd aan te binden met fundamentalistische criminele netwerken die achter de schermen de meest kwetsbare groepen terroriseren.

Internationale acceptatie is voor de regerende elite in Pakistan echter bijzonder belangrijk. Men is zich ervan bewust dat de extreme rijkdom waar met name de militaire leiders achter de schermen over beschikken, uitsluitend gegarandeerd kan worden zolang ze een goede verstandhouding met de internationale gemeenschap weten te behouden. Ze zijn daarom gevoelig voor de campagnes die Jubilee Campaign en andere mensenrechtenorganisaties voeren om de misstanden internationaal aan de kaak te stellen.

Voor ons team in Pakistan dat zich inzet voor Zarvia betekent de gerechtelijke uitspraak zeker niet het einde van deze campagne. In een open brief aan de minister van buitenlandse zaken van Pakistan geven Jubilee Campaign, Voice For Justice (VFJ) en Set My People Free een overzicht van de juridische misstanden in de zaak van Zarvia. Ook roepen de organisaties op om in actie te komen voor de bescherming van jonge meisjes en vrouwen uit minderheidsgroepen in Pakistan.

Nieuwe zaak

Jubilee Campaign roept op om te bidden voor het team in Pakistan en het netwerk van advocaten die zich onvermoeibaar inzetten voor Zarvia en andere slachtoffers. Recentelijk is er een nieuwe zaak op onze weg gekomen die we graag willen oppakken. Een aantal advocaten uit ons netwerk heeft al aangeboden om de verdediging pro bono te steunen. Aangezien het om een zeer prominente zaak gaat, die gericht is op het creëren van jurisprudentie, willen we echter ook graag een gekwalificeerde advocaat inschakelen die met zijn team beter geëquipeerd is om in de rechtbank concrete resultaten te boeken. We nodigen u daarom graag uit om het werk van Jubilee Campaign ook financieel te steunen door HIER te klikken.

Jubilee Campaign
Jubilee Campaign
07-09-2022
Hulpverlening
https://www.jubileecampaign.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies