MENU
Dankzij Leprazending kreeg Taytu haar zelfstandigheid terug

Dankzij Leprazending kreeg Taytu haar zelfstandigheid terug

08 okt

Taytu (45) uit EthiopiŽ heeft lepra. Zij heeft altijd hard gewerkt om geld voor haar gezin bij elkaar te sprokkelen. Maar dat was nooit veel. Gelukkig kwam ze in contact met Leprazending en de cursussen die voor mensen als zij worden georganiseerd.

Op de foto hierboven zit Taytu naast Samuel die voor Leprazending werkt. Taytu volgde o.a. bij hem een cursus over financieel management. Daarnaast kreeg ze een klein startkapitaal. Nu kan zij, behalve wortelen verkopen, ook schapen gaan fokken. Op deze manier vond Taytu haar waardigheid en zelfstandigheid terug.

Taytu (45) is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze was nog een kind toen bleek dat ze lepra had. Zoals ze zelf zegt, ďin de tijd van Haile SelassieĒ. Leven met lepra was toen, in de jaren tachtig, buitengewoon moeilijk in EthiopiŽ. Na een burgeroorlog volgde een hongersnood die acht miljoen mensen trof. Mogelijk een miljoen mensen stierf van de honger.

In het district waar Taytu woont, worden helaas veel mensen door lepra getroffen. Ook Taytuís echtgenoot kreeg lepra. Hij werkt in het plaatselijke ziekenhuis. Taytu verkoopt al zo lang als ze zich kan herinneren wortelen op de markt om bij te dragen aan hun huishoudbudget. Ondanks haar harde werken leverde het maar een kleine bijdrage op. En dat ging dan direct op aan onverwachte zaken. Ook kon ze familieleden geen gratis wortelen weigeren.

Dennenappels
Na lange jaren van hard werken en niet veel verdienen, ziet het er nu goed uit voor Taytu. Zij volgde een cursus die door Leprazending werd georganiseerd. In deze cursus leerde ze over kapitaal, werkkapitaal, kasinkomsten en winst. Ze leerde een businessplan te maken en haar cashflow te analyseren. Voor Taytu was het allemaal nieuw, maar ze pakte het snel op. Ze bleek zelf een uitstekende leraar te zijn: met behulp van kleine dennenappels legde ze haar mede-cursisten helder het verschil uit tussen kapitaal, uitgaven en winst.

Nu kan Taytu alles wat ze geleerd heeft in de praktijk brengen. Dankzij een klein startkapitaal kan ze schapen kopen om te fokken. De schapen kunnen grazen op de vrije weiden rondom het stadje waar ze woont. Ook de wortelverkoop gaat door: met de winst van de schapen zal ze haar wortelactiviteiten uitbreiden.

Zelfstandigheid
De cursus is inmiddels al aan tientallen mensen gegeven, voornamelijk vrouwen. Ieder van hen ontwikkelde een eigen businessplan. Ook krijgen ze elk een klein startkapitaal. Nu kunnen zij voor het eerst in hun leven financieel op eigen benen staan. Lepra en armoede en discriminatie had hun hun waarde en financiŽle zekerheid ontnomen. Samen met de lokale partners (zoals Samuel op de foto hierboven) vinden deze mensen hun waardigheid en zelfstandigheid terug.

Dankzij u
Wij ervaren het als een zegen dat jij en mensen zoals jij, leprapatiŽnten zoals Taytu in je hart sluit. Samen werken we toe naar Ďeen wereld zonder lepra í. Om dat te bereiken moet de strijd tegen lepra doorgaan. Totdat niemand meer lijdt door lepra. Help jij ook mee? Elke gift, klein of groot, draagt bij aan het voorgoed verslaan van lepra. Heel hartelijk dank! Bezoek deze pagina voor meer informatie: www.leprazending.nl

Datum: 8 oktober 2022
Auteur: Leprazending - Nieuwsbrief
Foto: Leprazending - Apeldoorn
Website: http://www.leprazending.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: