Arie van der Veer blij met reacties

Dominee Arie van der Veer schrijft op z’n weblog: ‘Ik vind het fijn, dat er zoveel gereageerd wordt. Waar ik zeker begrip voor heb, is de bezorgdheid die velen hebben, als het gaat om de koers van de EO.’

Ik proef, dat het bij hen gaat om de heiligheid van God en de eer van Zijn Naam. Wees er zeker van, dat dat ook het diepste verlangen van mij is. Ik hoop en bid, dat God door de programma’s van de EO verheerlijkt mag worden. Dat veel mensen Hem mogen leren kennen. Er is immers maar Eén Naam waardoor een mens behouden wordt. Ik wil ook luisteren naar de waarschuwingen.

Een dominee schrijft:

‘ Liefdevolle ontferming naar de naasten toe is op zijn plaats. Maar daarnaast is er naar de groep, die van de zonde geniet ook grote voorzichtigheid geboden vanwege het infectiegevaar van de zonde. Je bent als christen niet immuun voor de zonde’.

Ik ben mij er ook van bewust, dat als je bij de radio en televisie werkt, midden in de wereld staat. Het was voor mij in 1990 een hele overgang. Van de beschermde omgeving van een kerkelijke gemeente naar Hilversum.

In het EO gebouw valt dat allemaal erg mee. Daar werken immers alleen christenen. Maar veel van mijn werk vond buiten het gebouw plaats. Ik was jarenlang voorzitter van TV 2, de zender van TROS en Veronica. De EO was immers op Ned. 1 niet welkom!

Er was in die tijd een spotprent in omloop. Daarop waren drie dames getekend: twee in zeer schaarse kleding met een heilssoldate tussen zich in. Zo was onze positie. Het klimaat van het huidige Nederland 3 is ons daarom niet zo vreemd. We hebben jaren lang op TV2 in een soortgelijke omgeving moeten werken. Wel, met één belangrijk verschil: toen hadden we een eigen EO avond. Dat is helaas nu voorbij.

Nogmaals, als je bij radio en televisie werkt, sta je midden in de wereld. En, de dominee heeft daar echt gelijk in: daar ben je niet immuun voor. De wereld zit immers ook in je eigen hart. Tegelijkertijd moet ik zeggen, dat ik bij Veronica, de TROS en later BNN het volste begrip ontmoette voor wie ik wilde zijn. Ik heb er nog steeds vrienden, ook al ben ik het met de programma’s die zij maken totaal oneens.

Maar…

Niet alleen als je televisie maakt, maar ook als je televisie kijkt, ben je niet immuun. Er gaat van de televisie een geweldige invloed uit. En niet altijd een positieve. Oók als je niet de programma’s van Nederland 3 volgt! Ik heb wel een televisie in huis, maar ik kan mensen die geen tv hebben doen goed begrijpen. Er zijn nauwelijks ‘onschuldige’ programma’s. Velen hebben hun eigen (niet christelijke) normen en waarden.

Maar juist omdat niemand immuun is, pleit ik er voor een omroep als de EO te blijven steunen.

Daar werken in ieder geval christenen, die hun best doen om wel verantwoorde programma’s te maken. Christenen uit bijna alle kerken en groeperingen van Nederland. Zij denken en over na, discussiëren er over. Reken maar dat ook binnen het gebouw van de EO de discussie van de laatste weken op de voet gevolgd wordt.

Niemand is immuun.

Daarom heeft bedanken voor een omroep weinig zin, als je wel zelf televisie blijft kijken. Blijf de EO kritisch volgen maar ook uzelf. De media de deur uit doen lijkt mij onmogelijk. Het overlaten aan hen, die niet geloven onwenselijk. Daarom hebben juist in de media christenen elkaar hard nodig. En niet alleen elkaar… Christelijke programma’s maken kan nooit zonder gebed en de hulp van onze God.

———-

Dominee Arie van der Veer werd geboren op 30 januari 1942 in Vlaardingen. Hij is getrouwd met Ees. Samen hebben ze vier kinderen en dertien kleinkinderen.

Na het behalen van het lyceum studeerde Arie van der Veer in de jaren 1961-1966 aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn. Vervolgens diende hij vanaf 1966 tot 1990 enkele gemeenten als predikant. Van 1990 tot 2008 was hij voorzitter van de Evangelische Omroep.

Naast zijn voorzitterschap presenteert hij het programma ‘Nederland Zingt op Zondag’. In de dagen rond Kerst en Oud & Nieuw presenteert hij de programmaserie ‘Goud, Wierook en Mirre’. Ook is hij regelmatig op EO-radio te horen.

Van der Veer heeft in de afgelopen jaren verschillende (dag)boeken geschreven, onder andere ‘Vul opnieuw mijn hart’, ‘Dicht bij God, dicht bij mensen’, ‘Woorden die tellen’. Samen met zijn dochter Ellen Laninga schreef hij ‘Dit is de dag!’, een bijbels dagboek voor klein en groot. In het voorjaar van 2008 verscheen ‘Met liefde gemaakt’, een boek vol inspirerende meditaties en schitterende foto’s over de natuur. Binnenkort verschijnt het boek ‘Rondom Jeruzalem zijn bergen’ met meditaties en foto’s bij bergen in Israël.

Tot 1 september 2008 was Van der Veer voorzitter van de Evangelische Omroep. Daarnaast bekleedde hij vele andere maatschappelijke functies. Momenteel is hij naast presentator onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle en lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Protestants Christelijke Zorgcombinatie Zwolle.

Als predikant is hij nog altijd verbonden aan de Christelijke Gereformeerde kerk van Zwolle. Zijn werk daar bestaat vooral in het voorgaan in diensten voor buitenkerkelijken.

11-08-2009
Samenleving
https://www.eo.nl/blogs/arievanderveer/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies