MENU
Tijdschrift Bodem stopt

Tijdschrift Bodem stopt

12 mei

Henk Medema: 'Er zit niets anders op: wij moeten bodemloos verder. Het blad waarmee we met zoveel enthousiasme waren begonnen, met een prachtig team, en waarin we een boel creatieve ideeën hadden weggestouwd, gaat de dag vóór hemelvaart van het jaar 2010 de moed opgeven. Of het symbolisch is, daar mag je over denken wat je wilt.'

Of het jammer is? Dit ene blad niet, het was de hele wereld niet. Dat er vele bladen en tijdschriften en kranten die naar de bodem gaan, dat is wél heel erg te betreuren, voorzover daar een cultuur-trend in zit.

Michael Hyatt, CEO van een van de grootste Amerikaanse christelijke uitgeverijen, schreef juist vandaag in een blog: ‘If we can’t engage people in extended conversations that require serious reflection, debate, or story-telling, then our civilization will simply revolve around entertainment.’ Het eindigt ermee dat we ons kapot amuseren, zoals Neil Postman al jaren geleden zei.

Tegelijk: waar God een deur sluit, opent Hij een raam. Wat je op dit moment leest, is geen tijdschrift, zoals die er in Nederland zo’n anderhalve eeuw lang geweest zijn. (De voorganger van BODEM was de ‘BODE van het heil in Christus’, sinds 1858, het oudste bijbelstudietijdschrift van Nederland.)

Wat je leest, is een blog. Een simpele blog, maar toch. We kunnen elkaar met zekerheid zeggen: zoiets had je een eeuw geleden nog niet, en tien jaar geleden ook nog nauwelijks. De nieuwe media komen er aan, zíjn er in feite al: FaceBook, LinkedIn, Twitter, nings, blogs, wat je nog maar meer wilt noemen.

Terwijl ik deze blog schrijf krijg ik een uitnodiging voor een seminar ‘Uitgeven op de iPad’ – en op mijn laptop heb ik net een presentatie gezet die mij weer verder zal leiden op deze wegen. The Road Goes Ever On. We hadden gehoopt een aansluiting van ons prachtige tijdschrift te kunnen maken naar een voortgaande weg, maar dat bleek toch te lang te duren.

Komt er wat nieuws? Dat is een ding dat zeker is. Hoe gaat het er precies uitzien? Dat is nog niet te melden. We zijn nog steeds met andere uitgevers in gesprek. En de social media zijn sociaal genoeg om langs die wegen nog weer nieuwe ideeën te opperen – welkom!

Datum: 12 mei 2010
Website: http://henkmedema.wordpress.com/

Dit artikel delen:

Meer nieuws: