MENU
KRO Spoorloos laat verhaal zien van Gendro

KRO Spoorloos laat verhaal zien van Gendro

22 jun

Op 27 juni is in het KRO-programma Spoorloos een interview te zien met Gendro Schijff. Hij was acht weken oud toen hij geadopteerd werd en vanuit Indonesië naar Nederland verhuisde. In 2008 bracht Spoorloos hem voor het eerst weer in contact met zijn biologische ouders.

© foto Compassion - Gendro en Matthanja Schijff met hun sponsorkind Tissa

Dit jaar reisde Gendro als ambassadeur van Compassion opnieuw naar Indonesië. In het interview met Spoorloos vertelt hij over zijn reis, het bezoek aan zijn ouders en zijn sponsorkind Tissa, die hij op Java via Compassion ondersteunt. De uitzending wordt op maandag 27 juni vanaf 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1.

Het verhaal van Gendro heeft via Spoorloos regelmatig aandacht gekregen. Hij werd geboren in het Javaanse dorpje Gombong, maar was ongewenst en werd ter adoptie afgestaan. In 2008 reisde Gendro met Spoorloos naar Indonesië, waar hij zijn biologische ouders na ruim dertig jaar voor het eerst weer ontmoette.

Gendro reisde in maart dit jaar naar Indonesië, om met eigen ogen te zien wat het werk van Compassion voor tienduizenden Indonesische kinderen betekent. Doordat hij zijn biologische ouders opnieuw ontmoette, kwam de betekenis van de hulp via Compassion extra dichtbij. Gendro: “Het dorp waar ik vandaan kom is heel arm. En toch is er geen Compassion-project. Het huisje waar mijn moeder woont is een huisje van golfplaten, heeft geen betonnen vloer, maar verharde grond. Als ik daar had gewoond, had ik zelf moeten zorgen voor onderwijs en zelf moeten zorgen voor mijn gezondheid. Mijn leven had er dan heel anders uitgezien.”

Een ander hoogtepunt was het moment waarop Gendro zijn Javaanse ouders weer ontmoette. Gendro: “De grote verrassing in deze ontmoeting, was mijn vader. Ik had verwacht dat ik een heel zieke, rustige man zou ontmoeten, in wie de levenslust minder was geworden. Wij kwamen daar binnen en mijn vader zat rechtop in de kamer, als een trotse man. We keken elkaar aan en hadden een echt vader-zoon moment.”

“Ik ben opnieuw geraakt door dit land”, zegt Gendro. “Wat is het mooi om weer terug te komen en te zien waar je vandaan komt. Ik besef me nu meer wat mijn achtergrond had kunnen zijn en nu wil ik inzetten voor de armen – juist voor de armen in dit land.”

Gendro vertelt hoe hij heeft gezien dat Compassion kinderen het vermogen teruggeeft om te dromen: “In een arme omgeving is dat niet vanzelfsprekend. Sommige kinderen willen niet eens dromen dromen, omdat ze weten dat ze niet uit kunnen komen. Compassion geeft hen de mogelijkheid hun dromen waar te maken. Daar word ik heel enthousiast van. Waar dromen zijn, is hoop.”

Gendro Schijff is getrouwd met Mattanja en samen hebben zij drie kinderen. Hij werkt bij de gemeente Hoofddorp is is daarnaast actief als aanbiddingleider in De Meerkerk in Hoofddorp. Afgelopen jaar kwam zijn eerste cd ‘By His Grace’ uit.

Datum: 22 juni 2011
Website: http://www.gendro.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: